Meniu Închide

Anticoncepționalele orale

Anumite medicamente/suplimente pe care le administram în același timp cu CO (contraceptive orale), scad eficacitatea acestora din urmă, existând astfel pericolul apariției unei sarcini nedorite.

Deoarece fiecare organism răspunde diferit la administrarea de medicamente (în ceea ce privește absorbția, metabolizarea, eliminarea) e imposibil de determinat în ce măsură fiecare medicament interferează cu CO.

De aceea, cel mai înțelept sfat este ca atunci când medicul Dvs. vă recomandă un anumit tratament, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, să folosiți o metoda suplimentară de protecție pe toată durata tratamentului și chiar 1-2 săptămâni după (știind că anumite substanțe necesită mai multe zile pentru a fi eliminate complet din organism)

  • Antibiotice /antiinfecțioase

– pentru tratarea tuberculozei și meningitei: rifampicina, izoniazida, streptomicina

– pentru tratarea infecțiilor bacteriene de la nivel respirator sau urinar, de la nivelul pielii sau cele cu transmitere sexuală: tetraciclina, doxiciclina (Unidox®), sulfametoxazol/trimetoprim (Sumetrolim®, Tagremin®, Biseptol®), metronidazol (Flagyl®), unele peniciline (amoxicilina, ampicilina) și cefalosporine (Cefaclor®, Cefadroxil®, Cefalexin®)

Este important de reținut ca antibioticele scad absorbția de la nivel intestinal a CO (rezultând concentrații mici în sange) prin faptul că distrug flora intestinală normală. Acesta este unul din efectele secundare ale antibioticelor în general – distrugerea bacteriilor benefice de la nivelul tubului digestiv.

Celelalte clase de medicamente intervin printr-un mecanism de inducție enzimatică, ceea ce duce la o metabolizare mai mare a CO și la o concentrație mică în sânge, deci un efect contraceptiv scăzut.

  • Antivirale folosite în tratamentul SIDA
  • Antiepileptice (anticonvulsivante): fenobarbital,  carbamazepina, fenitoină
  • Antidepresive : amitriptilină, doxepină
  • Anxiolitice și sedative: diazepam
  • Antimicotice orale:

– nistatină, fluconazol (Diflucan®), griseofulvină,  miconazol, itraconazol, terbinafină (utilizate în tratarea infecțiilor fungice  de la nivelul pielii, unghiilor, scalpului)

  • Antidiabetice orale: pioglitazonă (Actos®, utilizat în tratarea diabetului zaharat de tip II)
  • Suplimente naturale

– suplimente naturale pe bază de soia (care conțin isoflavone ce sunt utile în reducerea bufeuri sau pentru creșterea densității osoase)

– suplimente naturale pe bază de sunătoare

  • Alimente:

–  grapefruitul inhibă absorbția hormonilor estrogeni. Interesant este însă că asupra progesteronului nu are niciun efect.

  • Medicamentele de slăbit

–  cele pe bază de orlistat (Xenical®, Alli®) pot influența absorbția CO prin efectul de inducere al scaunelor diareice.

  • Obezitatea

–  se știe că la persoanele supraponderale există riscul ca substanțele medicamentoase să se depoziteze în țesutul adipos într-un procent mai mare, scăzând astfel concentrația lor în sânge.

  • Vărsături și diaree 

Atenție! Aceste stări patologice pot reduce efectul oricărui medicament, nu doar al contraceptivelor orale, prin scăderea absorbției intestinale ( substanțele sunt eliminate din organism înainte de a fi absorbite în sânge).

O atenție sporită trebuie dată însă și medicamentelor care pot crește concentrațiile sangvine ale CO, prin inhibiție enzimatică. Acest lucru duce la potențarea efectelor secundare ale anticonceptionalelor (sângerări, dureri de cap, greață).

– antibiotice: eritromicina
– antimicotice: fluconazol (Diflucan®), itraconazol (Orungal®)
– antiinflamatoare nesteroidiene: etoricoxib (Arcoxia®), la doze >60mg
– statine (medicamente hipolipemiante, care scad sinteza colesterolului) : atorvastatină (Sortis®), rosuvastatină (Crestor®)
– vitamina C și paracetamolul, în cazul tratamentelor de lungă  durată, se pare că pot conduce la creșterea concentrației sangvine a estrogenului (etinilestradiol) din CO.

 

Surse:
http://contraception.about.com/od/prescriptionoptions/tp/medication.htm
http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/contraceptive-pill-interact-medicines.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2191822
http://www.wdxcyber.com/medications-drug-interactions-birth-control-pills.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131118091418.htm
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10457328/Contraceptive-pill-doubles-risk-of-leading-cause-of-blindness.html

(Visited 815 times, 1 visits today)
Posted in Cutia cu pereți de cer, D'ale farmacistului

1 Comment

  1. Pingback:Noutăți medicale „contraceptive” | Catinca Vlad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.