Meniu Închide

Ce gătim azi?

A fost odată…

Recunosc: eu am fost una dintre zecile de mii de studenți care, la sfârșit de săptămână, așteptau în gări sau autogări gențile cu mâncare de la părinți. Pentru mine, mesele de duminică seara erau cele mai savuroase. Atunci, fiecare coleg de cameră punea pe masă cele mai bune preparate primite de acasă: de la fripturi, până la conserve și dulciuri de casă.

Întotdeauna, începutul de săptămână însemna „hrană sănătoasă”. Curba începea să coboare însă spre miercuri-joi, când proviziile de acasă se terminau. În funcție de rezervele de bani și de timp, calitatea meselor scădea considerabil. Uneori găteam celebrele supe la plic, alteori înlocuiam mesele cu sanvișuri sau cumpăram semipreparate nesănătoase. Cert este că tot acest „post nutritiv” de la sfârșit de săptămână mă făcea să apreciez tot mai mult hrana (și efortul) părinților.

Responsabilitate

Când a venit timpul să mă așez la casa mea 😊 , gătitul a devenit o prioritate pentru că mi-am dat seama că de mine depinde „bunăstarea alimentară” a celor dragi. Mărirea familiei, crearea unor obiceiuri sănătoase, grija pentru imunitate și importanța momentelor de conectare (părinte-copil, părinte-părinte) au transformat gătitul într-o activitate zilnică.

Supele instant din vremea studenției au fost înlocuite cu supe și ciorbe gustoase, preparate din ingrediente proaspete (de cele mai multe ori), sandvișurile au rămas doar pentru drumeții în aer liber, iar gustările au devenit surse de fibre (fructe) sau Omega 3 (semințe și nuci). Responsabilitatea pe care mi-a adus-o statutul de părinte, m-a învățat să gătesc cât mai sănătos, cât mai diversificat și cât mai creativ.

Conectare

Pentru mine și cei dragi ai mei, brunch-ul de weekend (mic dejun + prânz) este cea mai veselă masă de familie. Este un moment la care participă toată lumea, la care se fac planurile de plimbări, se ascultă muzică și se conturează visuri. Pentru că, în weekend, orarul și minutarul ceasului sunt mult mai prietenoase cu noi.

Copiii sunt lăsați să preia controlul asupra ingredientelor (bineînțeles că spartul ouălelor este cap de listă), sunt încurajați să așeze tacâmurile, hotărăsc locul fiecăruia la masă, asezonează salatele și prăjesc pâinea. (Toate aceste lucruri se întâmplă sub ochii nostri atenți.)

Tot în weekend obișnuim să experimentăm și preparate noi, mai dificile sau mai creative, aceasta fiind o formă de colaborare și conectare a noastră, a adulților. Este suficient să ne adresăm întrebarea Ce gătim azi? ca să facem echipă în bucătărie.

Producătorii locali

Perioada de lockdown pe care am traversat-o cu toții în primăvara acestui an, ne-a schimbat perspectiva, obiceiurile și valorile. În cazul nostru, teama pe care am resimțit-o (datorită riscului de apropiere socială) ne-a determinat să evităm vizitele în magazinele alimentare. Astfel că, locuind într-o comunitate mică, am descoperit prin intermediul internetului câțiva producători locali care livrau acasă alimente proaspete, lăsând restul consumabilelor casnice pe seama comenzilor online la hypermarketuri.

Satisfacția produselor proaspete primite (de la fructe și legume, până la preparate din carne sau produse de patiserie) a fost pentru noi peste așteptări. Astfel că, pe tot parcursul stării de urgență, am avut acces și le-am putut oferi copiilor noștri carne proaspătă și lactate, legume verzi, fructe de primăvară cu gust – toate din surse sigure.

A urmat apoi relaxarea socială și economică din perioada verii, magazinele s-au redeschis, teama de a merge la cumpărături în locurile aglomerate s-a atenuat și interesul populației pentru producătorii locali a scăzut. Deși ei încă sunt acolo și încearcă să își ducă afacerea mai departe, să producă fructe și legume bio, să-și mențină mini-fermele la standarde de calitate pentru consumatori. Vizibilitatea lor în mediul online a scăzut.

Băcănia Tei

Un exemplu de liant între consumatorii și producătorii români este Băcănia Tei. Aceasta găsește cele mai bune produse (și aici mă refer la prospețime și calitate) de la producători locali, le pune laolaltă într-o „băcănie online” și le aduce în fața consumatorului selectiv și atent la stilul de viață. Legume de la țară, carne de pui crescut natural, miere și pâine de casă, dulceață din fructe bio – pe toate le găsiți în oferta Băcăniei Tei. Livrarea produselor proaspete se face (deocamdată) în București și Ilfov, iar pentru restul țării se trimit doar produse neperisabile.

Mușchiuleț de porc cu dulceață de ardei iute

Am comandat de la Băcănia Tei ingredientele pentru un preparat gustos și sănătos: 1 kg de mușchiuleț de porc și 1 borcan de dulceață de ardei iute. Astfel că weekend-ul trecut am gătit în familie 😊 .

Mușchiulețul de porc este o carne extrem de slabă, pe care copii mei o acceptă destul de ușor. Secretul unei fripturi suculente este timpul de gătire scurt.

Mod de lucru

  • După ce am îndepărtat membranele albe de la suprafața cărnii, am condimentat bine cu sare și piper, pe toate părțile.
  • Am încins pe foc o tigaie, în care am adăugat 2 linguri de ulei și am rumenit mușchiulețul câte 2 minute pe toate părțile. Crusta formată la suprafață va menține interiorul suculent.
  • După această etapă, am presărat peste crusta formată puțin cimbru și am pus muschiulețul la cuptorul preîncâlzit la 180°C , unde l-am lăsat timp de 20 de minute.
  • Cât timp, carnea a stat la cuptor, am degustat un vin roșu sec care se potrivește foarte bine cu acest tip de preparat.
  • La finalul, am scos mușchiulețul din cuptor, l-am aromatizat cu puțin unt și usturoi proaspăt și l-am lăsat să se odihnească.

Sugestie de prezentare

Lângă feliile suculente de carne am așezat câteva ciuperci brune trase la tigaie în unt și am echilibrat cromatic farfuria cu puțină dulceață de ardei iute.

Mai jos vă las povestea video a preparatului nostru.

Articol înscris în competiția SuperBlog 2020.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Posted in Cutia cu pereți de cer

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.