Fosfații sunt săruri ale acidului fosforic care se găsesc peste tot în natură.
În organism fosfații se găsesc în oase (85%), în mușchi (6%) și în diferite țesuturi.
Fosforul este un anion indispensabil în producerea și înmagazinarea de energie la nivel intracelular. De asemenea, intră în componența materialului genetic și e implicat în mecanismul de activare al vitaminelor din grupa B și în reglarea echilibrului acido-bazic.
Concentrația sa în organism depinde de:
- aportul alimentar
- gradul de absorbție din tractul digestiv
- cantitatea de fosfați eliminați prin urină
Un consum foarte mare de fosfor împiedică fixarea calciului în oase, deoarece se dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, ceea ce poate duce la o fragilitate a oaselor și la probleme stomatologice.
În jurul nostru întâlnim multe domenii în care se folosesc cantități mari de fosfați, dintre care cele mai îngrijorătoare sunt cele ale îngrășămintelor și ale detergenților.
Problemele de mediu sunt strâns legate și de lipsa unei legislații clare care să reglementeze și să limiteze utilizarea fosfaților la nivelul industriei mondiale. În apele reziduale și în cele provenite din agricultură au fost identificate cantități mari de fosfați care determină o dezvoltare exagerată a plantelor acvatice (în special a algelor) și o perturbare a echilibrului organismelor prezente în apă, prin scăderea cantității de oxigen.
Procesul este cunoscut sub numele de eutrofizare și este întâlnit mai ales în apele stătătoare.
În industria detergenților, fosfații au început să devină populari după cel de-al doilea război mondial, înlocuind vechiul săpun care nu avea rezultate remarcabile în cazul apei dure. Creșterile demografice și economice, dar și dorința de îmbunătățire a calității vieții a dus la creșterea pieței produselor pe bază de fosfați.
În prezent aceștia sunt prezenți, alături de surfactanți, în majoritatea produselor de curățenie și în detergenți.
Totuși, în ultima perioadă, presiunea socială și semnalele trase de organizațiile pentru protecția mediului au dus la o conștienizare în rândul populației a efectelor nocive pe care le au produsele pe bază de fosfați, atât la nivel ecologic, cât și la nivel personal (problemele dermatologice sunt tot mai frecvente – vezi dermatita bebelușilor).

În Europa, în Japonia și în America de Nord legislația privind conținutul de fosfați în detergenții pentru mașinile automate de spălat vase a dus la o scădere a cererii.
Pentru a recupera, producătorii de fosfați s-au orientat însă spre creerea de noi piețe în industria alimentară și în horticultură. Se știe deja că fosfații sunt prezenți în alimente sub formă de emulsifianți, de agenți de îngroșare sau de reglare a acidității (în special în industria cărnii și a brânzeturilor).
Fosfatul de sodiu, de exemplu, folosit în detergenți pentru dedurizarea apei, este folosit cu succes în praful de copt, în industria brânzeturilor pentru omogenizare sau ca agent de îngroşare în mezeluri, îmbunătăţind textura alimentelor.
Din păcate, în regiunile în care clasa de mijloc este în creștere (America Latină, India, China, Orientul Mijlociu), industria alimentelor procesate este tot mai ofertantă, de asemenea, piața detergenților pe bază de fosfați este în creștere, ceea ce la nivel global duce la o pantă ascendentă a utilizării fosfaților.
Noua campanie organizată de BUZZstore, în colaborare cu Somat, mi-a atras atenția tocmai datorită acestor controversați fosfați. Noile tablete Somat pentru mașina de spălat nu conțin fosfați, formula acestora fiind îmbunătățită cu acid citric și o tehnologie nouă (Micro-Active – ajută la îndepărtarea petelor dificile fără a fi nevoie de pre-spălare / pre-tratare) pentru a avea o performanță comparabilă cu cea a detergenților clasici.

În 1962, Henkel a lansat primul detergent din Germania conceput special pentru mașina de spălat vase.

De-a lungul timpului, produsele brandului au fost îmbunătățite pentru a ține pasul cu necesitățile societății consumatoare. Dintre acestea, eliminarea fosfaților mi se pare cea mai lăudabilă transformare, deși nici celelalte atuuri nu sunt de neglijat (curățare eficientă fără prespălare, protecție și strălucire pentru vase, protecție pentru mașina de spălat)
Personal am testat tabletele Somat Gold, soluția Somat Rinser pentru clătire și uscare rapidă, deodorantul Duo Persl sub formă de perle parfumate și soluția pentru curățare intensivă a mașinii de spălat vase.
Cu excepția deodorantului, care mi s-a părut a avea la primele cicluri de spălare un miros mult prea puternic, ușor iritant, recomand oricare dintre celelalte produse.
Soluția de clătire m-a impresionat foarte mult, deoarece pentru prima dată (în ultimii doi ani) am scos din mașina de spălat pahare fără urmă de pete de calcar.
Am testat tabletele Gold la tăvile uscate de friptură și am obținut rezultate foarte bune, însă, retet, cel mai mare avantaj al lor mi se pare lipsa fosfaților din compoziție.
Dacă vreți să testați și voi prodesele din cadrul campaniilor BUZZstore vă puteți înscrie aici.
Iar dacă vreți să aflați mai multe ponturi despre mașinile de spălat vase puteți răsfoi câteva sfaturi.

Mai jos vă las clipul meu de prezentare al produselor de curățare din gama Somat:
https://goo.gl/photos/etGvN1rx2dffwMSQA