Intenționând să îmi refac stocul de condimente din bucătărie, în febra cumpărăturilor de sărbători am achiziționat și un pachet cu păstăi de roșcove. Țineam minte că, undeva pe site-urile de diversificare, am întâlnit câteva rețete cu roșcove. Mi-a atras atenția faptul că acestea înlocuiesc cu mare succes ciocolata.
Doar că, ajunsă acasă, am observat că în rețete respective se recomanda a se folosi pudra de roșcove. Pot utiliza aceste păstăi fără să fiu nevoită să aleg semințele pentru a le măcina?
A folosit cineva până acum roșcovele sub formă de păstăi?

Later edit:
Deoarece am găsit ieri, în sertarul de condimente, păstăile de roșcove pe care le-am cumpărat săptămâna trecută și, despre care, vă spuneam tot ieri că nu știu cum să le consum sau să le prepar pentru fiica mea de 1 an, m-am hotărât să caut mai multe informații. Vi le împărtășesc și vouă în speranța că vă va stârni curiozitatea de a introduce roșcovele în alimentația voastră.
Denumirea de roșcov se pare că e de origine slavonă, regăsindu-se în majoritatea limbilor est-europene. În engleză, este cunoscut sub numele de carob, acest termen provenind din arabescul kharrub, care înseamnă păstaie.
În Antichitate, negustorii arabi verificau puritatea monedelor de aur (de aici vine denumirea de carat) prin contracântărirea cu 24 de boabe de roșcove (carobe).
Roșcovul (Ceratonia siliqua) este un arbore ce crește în zona Mării Mediterane, fiind foarte apreciat ca arbore ornamental. Înflorește în lunile septembrie – octombrie, având niște flori mici și roșii, iar fructele, numite roșcove, sunt sub formă de păstăi verzi. Acestea au nevoie de un an de zile pentru a se coace și a ajunge la maturitate.
Inițial, păstăile au fost folosite ca hrană pentru animale, ulterior s-a observat că au numeroase proprietăți terapeutice.
Păstăile au un gust plăcut, dulce – amărui , putând fi consumate ca atare ( după uscare și prăjire) sau măcinate, pulberea rezultată fiind un înlocuitor pentru cacao, în patiserie.
Pulberea din pulpă de roșcove are proprietăți antidiareice antimicrobiene, prin taninurile conținute. Astfel că această acțiune astringentă este utilă în afecțiuni gastrice, de tipul enterocolitelor, dizenteriilor și gastritelor.
De asemenea, are un conținut bogat în fibre, grăsimi vegetale nesaturate, fier și glucide, fiind ceva mai dulce ca pudra de cacao. Din păstăile zdrobite se pot face compoturi, lichioruri sau sirop, acesta din urmă fiind folosit ca îndulcitor.
De ce îmi place pudra de roșcove
Cel mai important aspect, din punctul meu de vedere, este că acest condiment înlocuiește cu succes pudra de cacao (aspect important pentru cei alergici la ciocolată).
Ca să nu mai vorbesc că roșcovele nu conțin cafeină și teobromină, compuși cu rol energizant pe care îi întâlnim în cacao, cafea și frunzele de ceai.
Important de reținut pentru mamele de bebeluși ajunși la etapa de diversificare: roșcovele sunt surse bune de proteine vegetale, fără potențial alergizant, putând fi recomandate în alimentația copiilor încă de la 7-8 luni.
Iată și un exemplu de preparat pentru cei mici ( sursă ):
1/2 cană quinoa (spălată în două-trei ape, pentru îndepărtarea gustului amar) se fierbe 15-20 min, se amesteca apoi cu 1 linguriță pudră de roșcove și cu câteva felii de pară, amestecul rezultat punându-se la blender.
Crema, budinca obținută (sau cum vreți voi s-o numiți) se recomandă a se consuma călduță. Nu se lasă pentru a doua zi!
unde pot gasi pastai de roscova?
In kaufland is vreo 20 ron/kg_in promotii am prins si cu 5 ron/kg (mai obosite cei drept da inca functionale), da sigur mai is prin marketuri si farmacii naturiste, da o geana.
Îți mulțumesc mult pentru informații, sunt extrem de prețioase!
M-ai pus pe gânduri in legătură cu pudra din comerț.
O zi minunată!
Eu am pastai dar nu stiu cum sa le fac pulbere —Stie cineva? Am inc ercat in rasnita de cafea dar mi- spart-o apoi blendar…nu merge :((
Pingback:Bomboane de "ciocolată" pentru copii - Catinca Vlad
nukeyly say:
1. boabele din pastaile uscate(maro) se scot greu si cu forta atentie la cutit; boabele am incercat sa le tai, is ca piatra, in rasnita de cafea ciobeste peretii de plastic, deci dupa mine rezulta ca boabele nu se consuma, in shimb in apa dupa cateva zile pe vata uda isi dubleza volumul(astept copaci…)si apa se face maronie
2. in schimb pastaia desi are aspect lemnos cerat se poate mesteca usor, gustul de dulce nou si textura este DEMENTA, pastaile se pot macina lejer in rasnita de cafea dupa ce le-ai rupt in bucati de ~2cm(rezulta faina de roscove textura si culoare ca zaharu brun; care atentie! e toxic la fel ca zaharul alb…), pastaile am incetcat sa le hidratez intregi apoi rupte in apa 48h fara succes… zici cas gaste in apa,
3. cat despre praful de roscove din comert acum, am acum un mare semn de intrebare ????? din ce e facut, din seminte sigur nu, din pastai iara nu. de ce.?, pai faina de roscove are un gust de caramele natur total diferit de praful de roscove gust de nesquik si atunci cum macina ei in fabrica pastaia s-o faca praf, da sa-i schimbe si gustu de la caramel la nesquik?_sau poate mai adauga ceva un… E si un MSG(nu m-as mira, de altfel ca fornetti bun la gust da nu si la instalatie)
DECI:
_eu raman la pastaia maro, dezosata manual, macinata mecanic,
la mine acas’ , cu truda, DA MERITA !
Mașinile VITA-MIX le fac praf in secunde.
Nu nevoie sa fie înmuiate.
Pentru a face semințele să încolțească e nevoie a le deteriora învelișul. VITA-MIX prin impulsuri scurte de 1 la 2 secunde. Verificați coaja. Când e deteriorată le puteți înmuia in apă călduță și planta.
Atenție. Dacă doriți pomi viabili, colectați păstăi din mai mulți pomi.