Etapă nouă
După ce am citit pagini întregi despre acest subiect cu studii științifice, cu păreri personale ale altor mame bloggerițe, cu greșeli și sfaturi, cu povești și mituri, am hotărât să încep diversificarea cu curaj și să îmi las copilul să mă ghideze în luarea deciziilor, așa cum a făcut-o și până acum.
Bebelușa mea m-a încurajat s-o alăptez corect, m-a învățat s-o țin în brate, s-o iubesc, mi-a spus când îi e frig sau sete sau dor. Așa că etapă diversificării o vom începe bazându-ne una pe cealaltă. Și asta pentru că nu încetez să mă minunez, în fiecare zi, ce ghid frumos îmi este propriul copil, în proaspăta mea meserie de mamă.
5 lunițe și-un cadou
De-o săptămână suntem în vizită la bunica și ne pregătim pentru tripla aniversare (bunica, buburuza și finuțul Robert). Frumoasă aniversare și emoționantă. Așa că nu mă pot abține să nu îi iau micuței mele (cadou de 5 lunițe) “primul” ei set de bucătărie : linguriță și castronel cu capac.
Deși Maria a primit destule până acum, parcă tot ce îi cumpără mami e mai frumos și mai colorat, și mai potrivit, și mai rezistent. Glumesc, desigur. Peste câteva luni îmi vor fi toate utile, atunci când va sta în scăunel cu noi la masa (abia aștept!) și va primi fel de fel de alimente, sortate pe culori.
Bananele
Revenind la cele 5 lunite, am început aventura cu bananele. Cam a cincea parte dintr-o banană medie. Zdrobită cu furculița (la blender bananele au aspect de spumă) și subțiată cu câțiva mL de lapte (matern). A fost cu adevărat amuzant. Jderul meu mic s-a deprins să întindă mâna spre linguriță (musai colorată) și să o ghideze spre gură.
Încă de la început m-am bazat pe instinct și pe copilă. Ea îmi dă semne: cât și ce. Bebelușii sunt trimiși pe Pământ ca să ne învețe să fim părinți. Depinde de noi dacă îi ascultăm. Ne învață când să-i iubim și când să le dăm independență, ne învață cum să-i purtăm, cum să-i ținem în brate, cât să-i gâdilăm, când să ne oprim din cântat și când să le spunem povești.
Avocado
Despre avocado, pe care personal încă nu-l testasem, am citit foarte multe articole. Așa că, aproape de împlinirea celor 6 lunițe i-am luat unul, l-am lăsat în coșul cu mere ca să se coacă și după vreo 4 zile i-am pasat 3 lingurițe cu puțin lapte matern. Micuța a fost tare mulțumită 🙂
Și am continuat 3 zile. Nu se recomandă să se păstreze fructul tăiat mai mult de 2 -3 zile, deoarece se oxideaza și își schimbă gustul. Și da, atunci când este copt chiar are gust de nuci verzi și textura cremoasa, ca de unt. Nu o să îi înșir aici nutrienții datorită cărora a ajuns în Guinness Book, pentru că se găsesc mii de linkuri despre acest fruct (după unii, legumă) minune.

Later edit:
Primele alimente introduse au fost: banana, morcovul, avocado și mărul. Am respectat regula „celor trei zile” (orice aliment nou a fost introdus la distanță de celelalte, pentru a putea identifica eventualele reacții alergice). Până în acest moment (Maria are 2 anișori acum), nu a manifestat nici o reacție alergică la vreun aliment, iar acest lucru mă bucura enorm.
Sfatul farmacistului:
Dacă voi, ca adulți, nu ați avut nici o manifestare alergică de-a lungul vieții, nu înseamnă că cei mici vor fi implicit feriți de astfel de reacții!
Alergiile se pot transmite genetic sau se pot dobândi pe parcursul vieții.
Later edit (2):
Un site de mare bun simț pentru familii sănătoase și echilibrate este diversificare.ro, pe care l-am consultat pentru multe retete și sfaturi. În spatele acestui minunat proiect stă deosebita Eugenia Dobrescu, cea care luptă ca voluntar pentru înființarea primei bănci de lapte din România în incinta Spitalului Marie Curie din București
