Meniu Închide

Bomboane de „ciocolată” pentru copii

Cuvântul „ciocolată” a început să se audă tot mai des la noi în casă. Fie că povestim despre dulciurile din supermarket, fie că vorbim despre diabetul bunicului, fie că ne amintim de moșii de ciocolată primiți în dar de sărbători sau de biluțele de cereale cu lapte de la grădiniță, Maria a învățat că prea-mult-zahăr provoacă „dureri de dinți și de burtică”.

Sunt conștientă că în lipsa noastră, a părinților, copilul „gustă” și ce nu trebuie. De asemenea, cred că ne-am lupta cu morile de vânt dacă am încerca să eliminăm orice tentație din preajma Mariei. Așa că nu ne rămâne decât să-i modelăm latura de „conștientizare a consecințelor”.

Mi-e teamă de ciocolată?

Nu îmi doresc să dezvolt acest sentiment la Maria. Și asta pentru că familia noastră nu funcționează „la extreme”. Noi ca adulți nu am eliminat definitiv din alimentația noastră ciocolata. Nu este „dulcele ideal” (chiar dacă scotocim pe raft după produsul cu procent mai mare de cacao), dar îl consumăm ocazional, atunci când cea mică nu este acasă sau deja doarme.
Nu este un „dulce de familie” pentru că nu împărțim „momentul” în trei.

Tocmai de aceea am început să testez și să învăț împreună cu ea diferite rețete rapide de „ciocolată pentru copii”. Timpul limitat din cursul săptămânii ne împinge experimentele mai mult în weekenduri, atunci când zgomotul ceasului nu se mai aude atât de strident în ureche, iar noi putem să dezbatem fiecare „de ce” care apare în etapele de preparare.

Echilibrul este cel mai bun instrument de educare

Fie că vorbim de „dulciuri sănătoase”, fie că vorbim de cele din comerț, limita nu trebuie să lipsească. Cele mai multe rețete de dulciuri raw pe care le-am încercat noi au la bază curmalele, care sunt extrem de dulci. De aceea încerc să îi dezvolt Mariei un bun simț al consumului, să învețe să își respecte „burtica” și „dințișorii”, pentru ca și aceștia să îi rămână prieteni.

Variante salvatoare

Atunci când rezervele se sfârșesc, iar eu nu reușesc să compun alt preparat dulce pentru micuța domnișoară, apelez chiar la ingredientele pe care ar fi trebuit să le amestec.
Variante salvatoare de desert (pentru toată familia):

  • așez pe o farfurie un pumnișor (de-al ei) de merișoare cu fructe de goji sau stafide (pentru ea toate sunt „bombonele”),
  • combin orice variantă de mai sus cu câteva alune de caju, cu migdale sau cu miez de nucă.
  • felii de fructe proaspete potrivite vesel cu alune
  • mai nou, Maria a redescoperit cu plăcere crema de banană cu avocado, pe care ea o consuma la începutul diversificării și de care am uitat complet în ultimii ani.
Bomboane de „ciocolată” pentru copii

Pentru ultima variantă de bomboane raw pe care le-am modelat în familie m-am inspirat de aici. Exceptând faptul că nu am găsit la magazinele din București flori comestibile (am găsit într-un final un distribuitor din Prahova, despre care nu am însă foarte multe informații), bomboanele noastre au fost gustoase și simpatice.

Ingrediente (pentru aproximativ 25 de bomboane):

  • o cană de curmale fără sâmburi (hidratate câteva ore înainte)
  • 50 mL băutură vegetală
  • 2 linguri făină de migdale (sau jumătate de cană de migdale hidratate câteva ore înainte)
  • o linguriță de pudră de roșcove
  • nucă de cocos, după preferințe și în funcție de consistența compoziției

Pentru decor:

  • nucă de cocos
  • semințe de mac
  • susan alb și/sau negru
  • pudră de roșcove
  • seminte de floarea soarelui

bomboane curmale catinca vlad

decor bomboane curmale catinca vlad

Preparare:

Curmalele și migdalele hidratate se pun împreună cu laptele în blender. La pasta obținută se adaugă nucă de cocos, pudră de roșcove și un praf de sare și se modelează bomboanele. Consistența se ajustează cu ingredientele uscate. Bomboanele se tăvălesc prin semințele de decor și se păstrează la frigider.

Despre alte isprăvi dulci de-ale noastre am mai scris și aici.

bomboane curmale copii catinca vlad

 

(Visited 480 times, 1 visits today)
Posted in Din bucătăria noastră

Articole similare

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.