Decembrie și-a croșetat deja mai mult de jumătate din drum, chiar dacă pe țesătura lui subțire nu s-au așezat definitiv fulgii de nea.
În curând, mirosul de vacanță se va răspândi printre noi și liniștea sărbătorilor din copilărie ne va trimite tot mai aproape de familie.
Împodobirea bradului aduce, ca de fiecare dată, momente de bucurie, empatie și multe povești colorate, bune de agățat lângă globulețe. E acel moment în care primim cu brațele deschise chiotele copiilor și ale nepoților, punând deoparte toate cuvintele goale pe care le-am adunat prin buzunare în ultimul an și care nici nu mai știm la ce ne-au folosit.
Aromat cu portocală crudă, ritualul împodobirii bradului ne aduce împreună cu toți membrii familiei, sosiți din multele și îndepărtatele colțuri ale vieții, ne îmbracă în cele mai frumoase zâmbete și ne prinde în păr tinerețe. Ne amintește că aparținem unui loc, din rădăcina căruia ne-am desprins ieri sau … mai demult ca ieri.
Cu toate astea, prea puțini dintre noi se gândesc că nu-i tocmai „eco” a aduce un brad natural acasă și a-l așeza sub perdeaua de beculețe, pentru ultimele sale 10-15 zile. Imaginea pe care o vedem cu toții, dupa fiecare 7 ianuarie, cu brazi goliți și tăvăliți printre gunoaie, de cei care cu-o săptămână în urmă le cântau colinde, ar trebui să fie suficientă cât să ne dorim alternative.
Știu! Știu! Miros de proaspăt și de verde. Palpabil. Autentic. Inconfundabil. Cum putem renunța la toate astea în favoarea unor brazi de plastic?
Nici nu vă îndemn să faceți așa ceva!
A crede că prin bradul de plastic adus în casă suntem eco-friendly, e o mare amăgire. Dacă ne chinuim puțin să aflăm ce substanțe periculoase intra în compoziția acestora (PVC, vopsea sau aditivi toxici), vom realiza că la fiecare împachetare sau aranjare a bradului ne supunem riscului de a inhala și de a intra în contact cu substanțe toxice. Și să nu uităm că cei mai mulți brazi artificiali provin din Asia, unde nivelul de siguranță al produselor fabricate nu reprezintă o prioritate.
Cum putem însă, în aceste condiții, să fim prietenoși cu natura și să nu pierdem din frumusețea verde a Crăciunului?
Ceea ce vă îndemn să faceți este să legați o punte între bucurie și armonie, între autenticitate și emoție. Nu e suficientă bucuria de a avea în colțul camerei un brad natural sprijinit pe brațe de metal, dacă la finalul sărbătorilor nu-i redăm rădăcinile din lemn. Nu e suficient să acuzăm tăierile ilegale de brazi, dacă noi scoatem din cutiile de carton ramuri de plastic înghesuite cu sclipici.
Alternativele sunt multe și, cu siguranță, mult mai frumoase.
Vă las pe voi să descoperiți ce vi se potrivește mai bine, fără să pierdeți din vedere că magia bradului de Crăciun constă, în primul rand, în implicarea celor dragi, fie că vorbim de părinți, sau frați, sau prieteni de peste mări și țări.
Bradul din ghiveci
Această variantă ar trebui să fie în topul obiceiurilor de Crăciun, dar, din păcate, prețul mult mai mare și dimensiunile mult mai mici ale brazilor comercializați în ghiveci, precum și lipsa atitudinii ecologice a comunității, nu au popularizat prea mult această practică la noi în țară.

Aranjamentele din ramuri verzi
Așa cum florile decorează diferite recipiente, folosind ca mic artificiu buretele pentru apă, tot așa se pot prinde câteva ramuri verzi într-un aranjament, sub forma unui brăduț.

Bradul din lemn reciclat
Această variantă este ofertantă pentru cei cu o imaginație bogată, capabili să „îmblânzească” esența tare a lemnului. Rezultatul poate fi de-a dreptul spectaculos.





Bradul din materiale textile și accesorii
La mare modă, mai ales printre părinții dornici de activități inedite cu copiii, este fetru – un material cu o aplicabilitate atât de mare în segmentul de produse hand-made, încât nu putea lipsi nici din peisajul verde-strălucitor (și cu tendințe eco) al sărbătorilor de iarnă. Fie că alegem varianta brăduțului decupat după șablon și lipit pe perete (nu vă speriați, există soluții speciale de lipit, care permit dezlipirea ulterioară fără urme), fie că decupăm și construim modele 3D, cu sau fără ajutorul accesoriilor, posibilitățile de construire sunt multiple.
Prima variantă despre care vă povesteam este foarte apreciată de cei mai mici membrii ai familiei, deoarece brăduțul rămâne în permanență interactiv. Pentru mai multe detalii despre realizarea unui astfel de brad, puteți citi și articolul Ralucăi.
A doua variantă permite mai mult adulților să se joace în dexteritate și creativitate, brăduții astfel obținuți luând locul celor naturali.







Bradul din hârtie
Pentru că am amintit mai sus de modelele interactive ce captează din plin atenția prichindeilor, există posibilitatea creării unor astfel de brăduți din sfoara colorată și hârtie. Ornamentele decupate din hârtie colorată/ hârtie de ziar / carton nu vor mai fi complet detasate de aceasta dată, ci vor avea doar o ușoară translație pe verticală, în funcție de dispoziția familiei.

Pentru că se apropiere ultimul weekendul de dinainte de Crăciun, cu siguranță cei care nu și-au ales până acum bradul, vor dedica aceste zile căutării sau creării unuia.
De folos vă pot fi și articolele despre decorațiuni ale Laurei (aici și aici) și al Cristinei (aici).
Iţi mulţumesc pentru menţionare!
Îmi place ideea de a face un brad din crenguţe şi burete floral, nu mă gândisem că ar fi posibil. Şi tocmai am aruncat o grămadă de burete floral uscat.
Te citim cu drag toată familia, mereu găsim inspirație și motivație în articolele tale!