Meniu Închide

Chec cu dovleac plăcintar

Sfârșitul de octombrie se colorează în portocaliu la mai toate tarabele de legume și fructe. Dintre toate, pe dovleacul plăcintar cad cele mai multe reflectoare. Probabil că tendințele împrumutate cu ocazia Halloweenului au avut cel mai mare impact, astfel încât dovleacul a renăscut, devenind vedeta sezonului.

sursă
sursă

Toată această popularitate nu se traduce însă și prin preparate inedite în bucătărie. Prima asociere culinară care ne vine tuturor în minte este arhicunoscuta plăcintă cu dovleac. Și supa, eventual. Nu e de mirare că, de cele mai multe ori, nici în meniul celor mici dovleacul nu ocupă un loc fruntaș. Tradiția și afinitatea pe care le au anumite alimente/preparate în familie construiesc preferințele culinare ale copiilor.

Tocmai din dorința de a educa gustul fetiței mele, i-am introdus dovleacul încă din perioada diversificării. Acum, la aproape doi anișori, deși nu se dă în vânt după pulpa coaptă, aburindă și dulce din cuptor, acceptă încântată orice preparat care conține dovleac (pui cu dovleac, supă cremă, paste sau orez cu dovleac și alte legume, brioșe etc). Pentru mai multă inspirație, vă invit să citiți aici. De asemenea, e  necesară și o completare medicală pentru cei care sunt interesați de aspectele curative ale dovleacului.

Și mie și fiicei mele ne plac „deserturile de suflet”, așa că uneori ne apucăm să adaptăm rețete clasice, în mireasmă de soare timid, printre povești de toamnă și creioane colorate, pentru a obține preparate apreciate de întreaga familie.
De câteva zile, stătea stingher într-un colț al bucătăriei mele un dovleac, așa că am invitat-o pe fiica mea să mă ajute să pregătim un chec ” potoliu” (portocaliu). Ne-am pus amândouă șorțurile potrivite și ne-am apucat de treabă.

IMG_20151102_144858

Ingrediente pentru două tăvi mici:

Faza A

500 g piure de dovleac copt

100 g zahăr brun

70 g ulei de cocos

200 mL lapte de migdale

(sau orice altă variantă de lapte)

2 ouă

un vârf de sare

Faza B

450 g făină (albă + integrală)

15 g praf de copt

Se amestecă toate ingredientele din faza A, până la omogenizare, apoi se adaugă treptat ingredientele uscate din faza B. Preparatul obținut va avea consistența specifică unui aluat de chec. În plus, veți observa că în completarea aromei de dovleac copt va veni subtil uleiul de cocos. Dacă nu ați introdus încă acest minunat produs în bucătăria voastră, voi îndrăzni să vă trezesc curiozitatea și în urmatoarele postari, prin alte rețete pe care le-am încercat.

IMG_20151102_145212
Revenind la checul cu dovleac, compoziția se va coace în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, timp de 45 de minute  (sau până când va trece testul scobitorii).

IMG_20151102_144448

IMG_20151102_144313

(Visited 984 times, 1 visits today)
Posted in Cutia cu pereți de cer, Din bucătăria noastră

Articole similare

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.