Cand citesti ca 1,7 miliarde de oameni sunt supraponderali (adica o treime din populatia lumii), dintre care aproximativ 300 de milioane sunt obezi, iar 100 de milioane au obezitate morbida, nu cred ca iti tulbura prea tare aburul de cafea al diminetii, pentru ca, nu-i asa, tu abia apuci sa mananci in timpul zilei din cauza programului incarcat.
In plus, in fruntea clasamentului, cu siguranta, se afla americanii, asa ca statisticile de acest gen raman pentru tine doar niste cifre.
Numai ca, in ultimii ani, obezitatea a devenit o problema serioasa de sanatate publica si in tarile europene. Ultimele rapoarte arata ca aproximativ 25% dintre europeni sunt obezi (fara sa luam in calcul persoanele supraponderale, al caror numar este mult mai mare).
Mai mult decat atat, in Romania procentul de persoane obeze se apropie de 22%, la care se adauga un procent dublu de persoane supraponderale. Un lucru si mai trist este ca, potrivit acestor rapoarte (World Health Organization, 2014), numarul femeilor obeze depaseste media nationala. Iar acest lucru se regaseste nu doar in Romania, ci si in majoritatea statelor europene.
As reusi sa iti captez atentia daca as face statisticile mai palpabile?
Asezand cifrele direct pe harta, distributia obezitatii la nivelul continentului ar arata asa:
Obezitatea a devenit o problema serioasa de sanatate publica, care atrage dupa sine multe complicatii medicale.
Se stie ca este o boala cronica, caracterizata de creșterea exagerata a greutatii corporale (peste 25% fata de greutatea normala), prin acumularea unei cantitati mari de grasime in tesutul subcutanat si in jurul viscerelor si poate fi determinata de o alimentatie excesiva sau poate aparea in urma unor tulburari ale metabolismului. Mai grav este ca aceasta boala poate agrava sau poate duce la aparitia altor afectiuni (diabet, tensiune arteriala, probleme respiratorii, infertilitate).
Spuneam mai sus ca obezitatea este mai des intalnita in randul femeilor decat in cel al barbatilor. Exceptie fac tarile nordice si Europa Centrala, asa cum se vede si in tabelul pe care l-am realizat mai jos:
Cred ca acesta este, de fapt, aspectul asupra caruia voiam sa te opresti si sa-l retii – procentul in continua crestere al femeilor care sufera de obezitate (care au un indice de masa corporala IMC>30 kg/m² ). La nivelul continentului, balanta este inclinata (mai mult sau mai putin surprinzator) de statele din jumatatea estica: Rusia, Lituania, Letonia, Polonia, Belarus Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia.
Pe langa faptul ca scade calitatea vietii pacientilor, obezitatea influenteaza negativ fertilitatea (atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor) si scade sansa de a aduce pe lume un copil sanatos.
Cel mai eficient tratament al obezitatii ramane chirurgia (operatia bariatrica), care duce la o scadere ponderala durabila si o ameliorare a starii de sanatate. Tot mai multe femei apeleaza la o interventie chirurgicala de slabire pentru a stimula fertilitatea si pentru a reduce riscul de complicatii ale sarcinii (diabetul gestational si preeclampsia cu care se confrunta mai ales gravidele supraponderale si obeze).
Numai ca, cercetatorii de la Universitatea din Mississippi Medical Center au descoperit ca acest gen de interventii chirurgicale, pot avea anumite consecințe asupra copiilor născuți după o astfel de procedura. Datele indica faptul ca modificarile hormonale si chimice care apar la mama dupa operatie pot influenta negativ cresterea fatului. Greutatea copiilor la nastere poate fi sesizabil mai mica, comparativ cu cei care au mame normoponderale. De asemenea, riscul de a face diabet zaharat sau de a deveni obezi in adolescenta persista chiar si la cei nascuti dupa ce mama a pierdut in greutate cu ajutorul unei metode chirurgicale.
Ca masura de siguranta, medicii recomanda ca o eventuala sarcina sa apara la cel putin 18 luni dupa ce mama a suferit o interventie chirurgicala de slabire.
Nu stim cum va arata viitorul fiicelor noastre si in ce directie vor merge cifrele din statistici, stim doar ca ziua are 24 de ore (mai lungi sau mai scurte, in functie de perceptia fiecaruia). Din acestea, 30 de minute pe zi daca am darui sportului in familie, ne-ar ajuta sa consolidam educatia medicala a copiilor nostri, sporindu-le sansele la o viata de calitate.
Ce parere ai, intre inghititurile mici de cafea, salata de la pachet, proiectele kilometrice de la serviciu si responsabilitatile uriase de acasa, reusim sa strecuram sportul in viata noastra ca activitate de rutina zilnică?
Surse:
http://www.the-aps.org/mm/hp/Audiences/Public-Press/2015/64.html
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/170250/1/9789240694439_eng.pdf?ua=1&ua=1
http://www.tommys.org/pregnancy-after-weight-loss-surgery-advice-for-professionals
n-are cum :)) eu unul cred ca nivelul obezitatii in Romania e mai mare de 21/22%… cred ca bate undeva pe la 30%
Dacă ne gândim că la cei (aproximativ) 22% obezi se adaugă (aproximativ) 44% supraponderali, deja se schimbă harta normoponderalilor 🙂
Pingback:Tu știi câte fructe și legume ai consumat astăzi? - Catinca Vlad