Bucureștiul meu
„Planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg”. Asta mi-am spus când am ajuns
în București, ca studentă, pentru că mi-am dat seama că nu mă voi întoarce în orașul meu natal după absolvire. Căminul facultății nu m-a deranjat prea mult, deși condițiile erau departe de a fi decente. Probabil vârsta și-a spus cuvântul, pentru că atunci când ești tânăr toleranța față de lipsa confortului este mult mai mare.
În primii ani, Bucureștiul mi-a părut fascinant, surprinzător și amețitor. Apoi m-am căsătorit, am întemeiat o familie aici, am cumpărat un apartament, iar Bucureștiul mi-a părut deodată neașteptat de firesc. Pentru că m-a acaparat cu totul.
Însă, în ultimii ani, pe măsură ce copiii mei creșteau în mijlocul pădurii de blocuri, fără spații verzi și linii lungi de orizont, am simțit Bucureștiul din ce în ce mai sufocant.
De la apartament la casă
Astfel a apărut tot mai des, lângă ceașca noastră zilnică de cafea, ideea mutării la țară. Au fost zile întregi de discuții și de planuri, de schițat bugete, de desenat scenarii. Joburile, grădinița, școala, comunitatea, stilul de viață – toate de la zero? Pentru o familie cu doi copii mici, aproape înrădăcinată în București?
Am oscilat o perioadă între teama de necunoscut și nebunia de a ne asuma riscul. Până când într-o zi, ne-am strâns strictul necesar și am plecat, într-un sat de la marginea Bucureștiului în încercarea de a ne testa toleranța la schimbare. Am hotărât să locuim o perioadă într-o casă închiriată și să nu ne grăbim cu vânzarea apartamentului din București. Asta se întâmpla la sfarșitul lui 2019, cu câteva luni înainte ca pandemia să paralizeze întreaga planetă.
Ce s-a întâmplat cu noi după declanșarea stării de urgență?
Am simțit din plin efectele deciziei de a ne muta dintr-un apartament bucureștean, într-o casă cu grădină, la marginea unei păduri din Ilfov. Ne-am simțit norocoși, împăcați și pe deplin convinși că intuiția ne-a împins către cea mai bună decizie din viața noastră.
Însă, nu de puține ori, în fața ochilor mi s-a proiectat scenariul familiilor captive în spatele ferestrelor uniforme de bloc. Și am oftat vizibil, de fiecare dată, pentru ca prichindeii mei să vadă și să înțeleagă darul pe care l-au primit – libertatea de a se juca sub cerul infinit de dimineață până seara.
O casă nouă
Relaxarea măsurilor sociale și economice pe care le-am simțit cu toții pe perioada vacanței de vară, ne-a permis să găsim un cumpărător pentru, de acum, fostul nostru apartament din București, să achităm creditul obținut prin Programul Prima Casă și să ne gândim la un nou credit ipotecar. Și, bineînțeles, la un nou proiect de familie – casa noastră cu grădină de cireși.
Avantajul de a locui mai întâi „de probă” într-o localitate, de a cunoaște comunitatea, de a străbate străduțele în lung și lat, de a experimenta un nou stil de viață, este impresionant. Doar așa ne-am convins noi că satul/comuna/regiunea pentru care am optat ni se potrivește cu adevărat. Am reușit mult mai ușor să identificăm loturile bune de teren, disponibile pentru construcții, să cunoaștem și să înțelegem administrația locală și să estimăm, cât mai realist, întregul proces de construcție al unei case la țară.
Pașii fundamentali (după părerea și experiența noastră) în construcția unei casă:
- Primul pas, după achiziția terenului, este de a contracta o firmă de construcții și de a obține avizele necesare (etapă birocratică și consumatoare de timp).
- Al doilea pas important este alegerea instituției financiare care să ofere cel mai bun credit ipotecar. În prezent, datorită situației globale instabile, condițiile de creditare sunt oscilante de la o lună la alta, chiar în cadrul aceleiași bănci. Experiența personală ne-a dovedit că variațiile dobânzilor sunt descurajante în această perioadă, însă am reușit să ne redresăm, să recalculăm bugetele și să mergem mai departe cu acest proiect.
- Al treilea mare pas este reprezentat de achiziția materialelor de construcții, care, în cazul nostru, este ghidat de constructorul cu care avem contract. Însă în acest punct, logistica ne dă mari bătăi de cap. Cu lista lungă în mână, ne-am apucat să căutăm materiale de construcții online. De la cărămidă, țiglă, fier beton, până la tâmplărie și plăci de polistiren. Doar că fiecare produs vine cu zeci de specificații tehnice pe care noi, de cele mai multe ori, nici nu le înțelegem și care ne solicită foarte mult timp pentru research.
- Abia ultimul pas este reprezentat de construcția propriu-zisă a casei și predarea la cheie. Sperăm din toată inima ca această etapă să se finalizeze la termen, conform contractului semnat.
Primul contact cu Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro
În momentul în care ne-am mutat în locuința închiriată la țară, am discutat cu proprietarul despre nevoile noastre și am solicitat o mică modificare la nivelul scărilor pentru siguranța copiilor. Proprietarul ne-a permis să ne ocupăm personal de lucrare, astfel că după mai multe căutări on-line, am descoperit Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro prin intermediul cărora am comandat ieftin și rapid materialul necesar lucrării.

Ce ne-a atras atenția la această companie a fost noutatea serviciilor oferite: scurtarea lanțului de achiziție al materialelor de construcție, prin negocierea directă a consultantului cu producătorul și eliminarea etapelor de depozitare și transport de la un comerciant la altul.
Soluții salvatoare de timp și bani
Revenind în prezent și fără să uităm de contextul pandemic în care ne aflăm, admitem unanim că on-line-ul a adus mult confort în viețile noastre, iar experiența ultimelor luni stă ca mărturie. Dar a adus și capcana abundenței în care riscăm să ne pierdem ca într-un labirint.
Cam așa ne-am simțit eu și soțul meu în încercarea comună de a căuta cei mai buni furnizori și cele mai avantajoase prețuri. Nivelul de eficiență nu ne-a mulțumit, deoarece cu cât petreceam mai mult timp prin magazinele on-line, cu atât mai mult scădea timpul petrecut alături de copiii noștri. Astfel că ne-am reîntors la Casa de Comenzi pentru a le solicita sprijinul. Mai întâi am discutat cu un consultant specializat care a înțeles nevoile noastre. Deoarece noi nu eram la prima experiență cu această companie, consultantul ne-a precizat că putem solicita un Grup VIP.

Avantajele sunt multiple:
- acces la un grup de consultanți specializati în domeniul materialelor de construcții
- răspunsul rapid al consultanților specializați, deoarece membrii grupului dedicat V.I.P. au prioritate
- acces la o gamă variată de produse profesionale care nu se găsesc în depozite și hipermarketuri
- pentru o comunicare eficientă pot fi adăugați în grupul dedicat
V.I.P. arhitectul, constructorul sau designerul cu care clientul lucrează - oferte personalizate sunt negociabile în funcție de cantitate și zona de livrare
- toate produsele sunt cumpărate dintr-un singur loc
- există posibilitatea de a urmări statusul livrării.
Personal, consider că cel mai atractiv avantaj al grupului dedicat V.I.P este conectarea constructorului nostru cu grupul de consultanți de la Casa de Comenzi, deoarece folosesc cu toții același limbaj tehnic (greoi pentru noi).
Bineînțeles că avantajul major rămâne cumpărarea zecilor de produse din categorii diferite, prin negocierea directă la producător și obținerea unui preț cu până la 15-20% mai mic decât în depozitele specializate.
Și deloc neglijabil este și timpul pe care noi, ca finali cumpărători, am fi trebuit să il petrecem în magazinele fizice sau în cele on-line pentru a alege și comanda materialele de construcții necesare. Acest timp câștigat îl facem acum cadou copiilor noștri.
P.S. Promit să revin cu imagini ale rezultatul final – casa noastră cu grădină de cireși.
Articol câștigător al probei 4 din cadrul competiției SuperBlog 2020.