Informațiile sunt utile doar pentru mamele care au domiciliul în sectorul 5.
Dacă ați născut de curând și vă pregătiți să depuneți:
- dosarul pentru acordarea indemnizației de creștere copil,
- dosarul pentru acordarea alocației de stat,
atunci e bine să știți că D.G.A.S.P.C. Sector 5 și-a mutat sediul pe strada Fabrica de Chibrituri nr. 9-11 (zona Șoseaua Viilor).
De asemenea, dacă aveți de gând să ajungeți acolo, iată care este programul de lucru cu publicul (Atenție! Valabil doar pentru serviciul susținerea mamei și copilului):
Pe site-ul primăriei cu greu găsești programul pentru fiecare serviciu în parte. Dacă vă trece prin cap să căutați după sintagma „relații cu publicul”, veți găsi un program de funcționare general de la 09.00 la 16.00.
Din experiența personală
Acum 2 săptămâni când am depus eu dosarul m-am trezit la ușa instituției, împreună cu alte câteva mămici, că sunt întoarsă din drum de gardianul din tură. Era o dimineață de marți, iar programul de depunere a dosarelor începea la 13.00.
Când am revenit în instituție câteva ore mai târziu, am descoperit abia în birou, pe un dulap de lemn din spatele „doamnelor de la dosare”, afișul A4 cu programul de funcționare (cel pe care eu l-am inserat ceva mai sus în text). Neavând încotro, m-am amuzat împreună cu mamele sosite acolo de comicul amar al situației și am așteptat resemnate la coadă să ne vină rândul.
Scuzele venite de la conducerea instituției prin glasul gardienilor sunau cam așa: „știți, este sediul nou și mai durează până se pun toate la punct”.
Tipic românesc
Ca să ajung în fața funcționarului am așteptat la coadă puțin peste o oră. Nu vă mai povestesc că, dintre cele patru doamne de la acest birou, doar două „lucrau la foc continuu”, pentru că acesta este un aspect cu care suntem obișnuiți ca români.
Detalii de luat în seamă
Alt amănunt pe care e bine să îl cunoașteți dacă mergeți să vă depuneți actele ar fi că dosarul cu șină nu-i musai să fie „acel dosar cu șină, cartonat”. În acea zi am întâlnit la coadă câteva mămici panicate care încercau să facă rost de un dosar „dintr-acela clasic” cu șină. Total inutil, pentru că funcționarul a primit fără probleme și dosare de plastic colorate, cu șină.
Încă o discordanță între informațiile de pe site-ul primăriei și procedeul de la fața locului este că, părinții care depun atât acte pentru indemnizație, cât și pentru alocație, nu mai sunt obligați să prezinte două dosare distincte. Doamna care a înregistrat solicitarea mea, mi-a înapoiat dosarul pregătit pentru alocația de stat și a notat pe coperta celuilalt „indemn. + aloc. copil”. Ce-i drept, actele pentru cele două dosare au fost cam aceleași, așa că găsesc normal gestul ei.
Lista actelor ce trebuie pregătite, dar și alte informații utile găsiți aici.
Personal, am întocmit dosarul astfel:
- Două cereri tip, descărcate chiar de pe site-ul primăriei, una pentru acordarea indemnizației, iar alta pentru alocație (vă recomand să le aveti deja printate și completate pentru a câștiga timp)
- Adeverința tip eliberată de angajator cu salariul net pe ultimele 12 luni anterioare nașterii. (original)
- Decizia suspendării contractului de muncă completată tot de angajator. (original)
- Certificatul de naștere al copilului pentru care am solicitat concediu de creștere (copie + original)
- Actele de identitate ale părinților (copie + original)
- Certificatul de căsătorie (copie + original)
- Declarația celuilalt părinte pe care o puteți descarcă tot de pe site-ul primăriei.
- Extrasul de cont.
- Tabelul OPIS care se găsește tot pe site. (acesta reprezintă un fel de sumar al tuturor actelor solicitate)
- Dosarul cu șină.
Bine de știut: alocația pentru copii nu se acordă imediat după naștere, ci se calculează din prima zi a următoarei luni calendaristice.
De exemplu: atât pentru un copil născut pe 2 noiembrie, cât și pentru altul născut pe 28 noiembrie, alocația de calculează începând cu 1 decembrie.
De asemenea, din momentul depunerii actelor pentru indemnizație și alocație, sumele vor fi acordate beneficiarului abia după 60 de zile (aproximativ). Așa că nu ar strica să aveți ceva rezerve financiare pentru lunile de așteptare.
Sper să vă fi fost util acest articol, iar dacă aveți și voi alte informații, vă rog să le completați mai jos pentru ca un număr cât mai mare de părinți să beneficieze de ele.
P.S. Lângă biroul doamnelor de la Serviciul pentru susținerea mamei și copilului se află biroul pentru „acordarea locurilor de parcare” din sectorul 5 (întreaga încăperea este organizată ca un open space). Ora petrecută la coadă, cu dosarul în brațe, mi-a fost animată de discuțiile celor 5 doamne de la acest din urmă birou. Tocmai primiseră dosarele medicale (probabil, prin medicina muncii) cu rezultatul propriilor analize și, ca într-o ședință importantă, dezbăteau, pagina cu pagina, valorile transaminazelor, ale colesterolului și a altor elemente (după modelul: „Tu cât ai colesterolul rău? Dar hemoglobina? A mea e în limite normale.”). Când ajungeau la prescurtări medicale necunoscute, se grăbeau să îl gâdile pe Google cu mouse-ul. Apoi, una dintre ele își asuma rolul de speaker și citea definițiile și particularitățile în timp ce celelalte doamne răsfoiau mai departe teancul de analize.
Stând o oră la coadă în aceeași încăpere cu acele doamne guralive, mi-a fost imposibil să nu ascult dialogul lor.
Aproape c-aș fi râs dacă nu era de plâns.
Să tot muncești la stat……
Eu am depus dosarul pe 30 dec. Am fost inspirata, ca a fost lejer si nu am stat la coada. 🙂
Cel mai mult a trebuit sa astept ca sotul sa marrga sa caute nelipsitul dosar cu sina…
Ce bine ți-ai planificat vizita! Ai terminat 2017 fără risipă de timp personal. 🙂