Fie că realizăm sau nu, fiecare acțiune a noastră are un impact asupra planetei: uneori pozitiv, dar de cele mai multe ori negativ. Felul în care alegem să trăim reprezintă biografia noastră. Și cum fiecare dintre noi încearcă să-și scrie cea mai bună poveste de viață pentru a fi model propriilor copii, un viitor verde și sustenabil poate fi capitolul nostru comun.
Scepticii preferă afirmația „cu o floare nu se face primăvară” pentru a-și justifica pasivitatea și neîncrederea. Însă istoria recentă ne-a arătat, de atâtea ori, că puterea comunității este o lecție care se predă zilnic peste tot în lume. Dacă știm să luăm bune notițe, copiii noștri vor avea ce învăța. E-on crede în puterea comunității și ne invită să facem acțiuni mici, atât în plan individual, cât și la nivel de comunitate, pentru a evita periclitarea iremediabilă a ecosistemelor.
Coronavirus și ecologie
În zilele noastre, societățile din întreaga lume se confruntă cu mari probleme medicale, sociale și economice. Deși, pe termen scurt, criza coronavirusului a avut efecte ecologice pozitive pentru planetă (datorită perioadei de lockdown), pe termen lung ecologia trece în plan secund. Câți oameni mai sunt acum receptivi la schimbările climatice? Câte state mai sunt dispuse să aloce resurse pentru conservarea biodiversității? Mai au curaj organizațiile să inoveze pentru un viitor mai verde, în contextul instabilității financiare, acum când cei mai mulți consumatori se reîntorc la produsele de serie, mult mai ieftine și nesustenabile? Efectele pandemiei, din păcate, se ramifică în toate domeniile.
Omenirea se concentrează pe această problemă crucială, oamenii de știință se străduiesc să găsească răspunsuri și soluții, guvernele lumii încearcă să restabilească siguranța națională. Și în tot acest timp, ghețarii continuă să se topească, incendiile să distrugă păduri, poluarea să acopere întinderi tot mai mari de ape.
Împreună nu avem limite #wehasnolimit
Când trecem de la „eu” la „noi” fiecare gest mic capătă o rezonanță mult mai mare. Campania lansată de E-on, We has no limit încearcă să unească toate comunitățile într-un efort comun de protejare și de respectare a planetei care ne găzduiește. Exemplele oferite sunt motivante și frumoase.
La ce se referă sustenabilitatea?
Exista mai multe moduri de a interpreta acest concept. La conferința mondială de la Rio de Janeiro, din 1992, sustenabilitatea a fost explicată drept echilibru dintre creșterea economică și protecția mediului.
Dacă analizăm etimologic termenul sustainability, descoperim cea mai sinceră acțiune pe care o putem face cu toții în ceea ce priveste planeta noastră: să-i acordăm sprijin (to sustain, to support). Și nu doar pentru câteva luni sau câțiva ani, ci pentru deceniile viitoare. Cum reușim acest lucru? Prin cei 5R:
- Reducem
- Reutilizăm
- Refuzăm
- Restabilim
- Respectăm
Reduc
Tot ce voi detalia mai jos sunt gesturi sincere, pe care eu deja le-am implementat la nivel personal și care pot fi adoptate (unele dintre ele, cu mare ușurință) de către noi toți.
- Cumpărarea electrocasnicelor cu un consum mic de energie electrică. De peste 8 ani, de când am devenit proprietar de casă, am avut grijă ca toate aparatele achiziționate să respecte această regulă.
- Izolarea termică a locuinţelor este o modalitate uşoară de a reduce variațiile de temperatură (fie iarnă, fie vară), dar şi costurile de întreţinere. Personal, am combinat izolarea termică la exterior cu cea la interior pentru un confort mărit.
- Alegerea unei centrale termice în condensare. Vechile centrale produc atât căldură, cât și aburi (condens) care este eliminat. Acești vapori de apă sunt o sursă de energie irosită la modelele vechi de centrale. De aceea, noua tehnologie folosită la centralele în condensare recuperează tocmai această energie, ceea ce face ca randamentul să fie mult mai ridicat și consumul de gaz să scadă cu până la 35%. Exact aceste explicații le-am primit și eu de la soțul meu (jumătatea mea tehnică) atunci când am făcut achiziția pentru casa noastră.
- Folosirea termostatelor smart crește eficiența energetică și reduce consumul de energie. Acestă decizie m-a ajutat să controlez mult mai usor, cu ajutorul internetului, temperatura locuinței și să fac programări în funcție de plecările și sosirile membrilor familiei.
- Înlocuirea becurilor incandescente (clasice) cu becuri LED. Tehnologia LED este mai eficientă (reduce consumul energetic cu până la 80% ), mai sigură (nu are fluctuații de intensitate și nu afectează vederea) și mai economică (durată de viață mai mare). Eu folosesc în toată casa aplice cu LED integrat, iar în curte am un bec LED cu senzor de mișcare.
- Folosirea plitei cu inducție. Lăsând deoparte ușurința cu care poate fi curățată (importantă pentru o femeie), în cazul plitei cu inducție nu se pierde căldură în jur, așa cum se întâmpla la cea cu gaz. Eu am experimentat ambele varinate și pot spune că eficiența este dublă în cazul celei cu inducție, bucătăria nu se mai încălzește când gătesc, iar timpul de preparare este mult redus, mai ales dacă folosesc și oala sub presiune.
- Reducerea consumului de apă. Aici sunt mai multe direcții de discuție:
- nu irosim inutil apa de la robinet atunci când ne spălăm (cât timp periem dinții sau samponăm părul).
- preferăm dușurile rapide în detrimentul răsfățurilor cu cada plină (mai ales în sezonul cald).
- nu spălăm haine sau vase la robinet decât în situații excepționale. Mașina de spălat vase nu este un moft! Așa cum cea de spălat haine este prezentă în aproape toate „gospodăriile urbane”, tot atât de populară ar trebui să fie și mașina de spălat vase. Din experiență proprie vă spun că un ciclu de spălare al mașinii mele de vase folosește 8L de apă. Pe când, spălatul manual, dincolo de timpul pe care îl investesc, mă face să consum până la 100L de apă pentru aceeași cantitate de vase.
- Reducerea consumului de hârtie:
- prin activarea facturilor electronice la toți furnizorii cu care avem contracte. De peste 8 ani de zile, în cutia mea poștală nu mai sosește nici o factură, totul este pe e-mail: telefonie, administrație locală, până și Poșta Română a ales să înlocuiască înștiințările pe hârtie cu sms-uri de informare (sper să nu doar în localitatea mea se procedează așa).
- prin folosirea semnăturii electronice, acolo unde este posibil, pentru a evita printarea și scanarea documentelor.
- prin reciclare (dar despre acest subiect voi detalia mai jos).
Reutilizez/repar/reciclez
Ideea de bază a acestei categorii este de a recicla, repara și refolosi cât mai mult cu putință.
- Reutilizarea hainelor vechi. Și mă refer aici la acele piese vestimentare calitative, dar care și-au pierdut din strălucirea de odinioară. Paltoanele, rochiile sau bijuteriile moștenite din familie pot fi reutilizate dacă folosim câteva artificii: reparăm fermuarele sau sistemele de închidere, aplicăm decorațiuni pe zonele cu defecte, scurtăm lungimi, modificăm talii sau aplicăm buzunare decorative. Sunt atât de multe surse on-line de tipul DIY de unde eu mă inspir, încât chiar și în lipsa talentului am reușit să-mi salvez paltonul din studenție.
- Donarea hainelor/jucăriilor către membrii comunității cu nevoi reale. În această categorie voi include exemplul hainelor pentru copii. Orice părinte știe cât de des trebuie să reînnoiască garderoba celor mici (am senzația că ai mei cresc ca Făt-Frumos – într-un an cât alții în doi). Cele mai multe dintre haine nici nu ajung să fie uzate, așa încât acestea ajung la familiile cu mulți copii din parohia de care aparținem. Același lucru se intâmplă și cu unele jucării din pluș pentru care observ că nu mai există interes.
- Lădița cu compost. Recunosc că mutarea la curte mi-a permis acest artificiu pentru reciclarea anumitor resturi alimentare (in special coji de legume și fructe). Iar la nivelul comunității mele, acesta este un obicei des practicat, fie rudimentar (așa cum procedez eu), fie cu ajutorul echipamentelor performante pentru compost.
- Reciclarea la nivel individual. Atitudinea față de reciclare se învață mai întâi în familie. Copiii mei, de exemplu, sunt pasionați de activitățile care includ lucru manual cu foarfeca, lipiciul și foile colorate. Din acest motiv, am organizat împreună o cutie de carton (recuperată de la o pereche de ghete) pentru a păstra toate resturile de materiale ce pot fi folosite în proiecte viitoare. Astfel că la noi, în familie, se recuperează orice bucată de hârtie sau caiet vechi, iar acest comportament este perceput de cei mici ca fiind firesc, din grijă pentru planeta lor.
- Reciclarea uleiului alimentar uzat. La acest subiect putem fi sabotați de propria comoditate. Pentru a recicla acest deșeu avem nevoie de timp pentru a filtra, depozita și, apoi, preda unui centru de colectare. Exceptând două lanțuri de retail care oferă posibilitatea colectării uleiului uzat, la nivel național sunt foarte puține centre de reciclare. Personal, evit să gătesc în ulei, astfel că ajung să colectez ulei doar de la conserve, îl filtrez și îl depozitez într-un borcan până când ajung la un centru de colectare. Soțul meu refolosește uleiul ars de mașină pentru a proteja lemnul gardului.
- Reciclarea selectivă la nivel de comunitate. Dacă administrația locală sprijină acest comportament necesar și firesc, nu ne rămâne decât să fim atenți la obiceiurile noastre zilnice și la codul de culori al containerelor: galben – pentru deșeuri din plastic și metal
verde – pentru deșeuri din sticlă
albastru – pentru deșeuri din hârtie și carton
maro – pentru deșeuri menajere
Dacă administrația nu prioritizează acest aspect ecologic, petițiile formulate și semnate de membrii comunității „pot împinge de la spate” responsabilii locali. În localitatea mea, printr-un astfel de demers comun se încearcă soluționarea reciclării selective nu doar pentru PET-uri și hârtie, ci și pentru celelalte categorii de deșeuri.
Refuz
- Consumerismul:
- în industria textilă, a doua mare poluatoare la nivel mondial. Ne-am obisnuit să cumpărăm multe haine (care se demodează repede), ieftine (marii producători oferă multe colecții de haine pentru mass-market) și slabe calitativ, iar la final rămânem cu multe textile nefolositoare.
- în industria alimentară. Marile lanțuri de retail încurajează consumul prin campanii care au ca scop principal creșterea valorii medii a bonului de cumpărături, clientul primind la final diverse obiecte gratis.
- de Black Friday. Comportamentul cumpărătorului s-a schimbat foarte mult după ce acest concept a devenit popular la nivel internațional. Explozia de reduceri reale sau nu din această perioadă, dă naștere efectului de turmă. De câte ori nu ne-am trezit cumpărând un aparat electrocasnic sau un dispozitiv mobil doar pentru că au fost la promoție? Lăsând la o parte experiențele nefericite ale livrărilor anevoioase și ale produselor neconforme, de câțiva ani am renunțat să mai cumpărăm în acestă perioadă agitată.
- Ambalajele din plastic.
- La români este celebră „punga cu pungi”. Fiecare vizită la supermarket aduce cu sine și un număr tot mai mare de pungi de plastic. După ce am primit cadou, la o conferință 2.0, o sacosă textilă frumos imprimată mi-am dat seama de ignoranța mea în legătură cu pungile de plastic. În prezent am mai multe sacoși textile, pe care le ascund subtil prin gențile personale, pentru a evita situațiile de urgență când merg la cumpărături.
- Refuz să cumpăr legume sau fructe ambalate inutil în vid, fie individual, fie la promoție.
Restabilesc
Prin campanii de voluntariat. Îmi doresc să particip cu copii mei la o campanie de reîmpădurire și de ecologizare. Momentan, singurii copaci plantați sunt cei din grădina noastră, iar singura acțiune de strângere a deșeurilor a fost cea din cartierul în care locuim.
Respect
Prin încurajarea producătorilor locali (ferme și agricultori). De când ne-am mutat la casă, obișnuim să cumpărăm des produse locale, lăsând vizitele în supermarket mai mult pentru consumabile.
Prin sustenabilitate trebuie să înțelegem că e nevoie să lăsăm o amprentă mai blândă în urma noastră, pe acestă planetă, indiferent că vorbim de hârtie, de energia electrică, de apă sau de sol. Trebuie să înțelegem că resursele noastre sunt finite. Dar fiecare persoană poate face cu siguranță diferența.
Nu am regăsit în lista ta un gest de respect pentru aerul din jurul nostru: bicicletele, în locul mașinilor care poluează atât de mult. Azi sunt la modă aplicațiile pentru măsurarea nivelului de poluare din aer, chiar și eu am una pe telefon, dar câți oameni sunt dispuși să contribuie la schimbare, nu doar să o semnaleze pe Facebook?
Ai dreptate, Nicoleta! Nivelul poluării aerului este o problemă majoră cu efecte pe termen lung. Iar înlocuirea autoturismelor (pe distanțe scurte) cu bicicletele sau trotinetele este un gest de respect pentru planeta care ne găzduiește și, în același timp, pentru generațiile viitoare.
Mi-a plăcut articolul tău, dar as veni cu o completare. Din cauza pandemiei de COVID a apărut o nouă metodă de poluare: mănușile, dar mai ales măștile de unică folosință. Pe stradă, prin parc, la metrou, peste tot se vede noul deșeu albastru. Eu folosesc măști textile pe care le spăl și le reutilizez.
Îți multumesc pentru completare! Într-adevăr, măștile sunt o nouă sursă de poluare, deși ar trebui să fie un semn „responsabilitate socială”. Bine ai punctat, măștile textile refolosibile sunt o alternativă bună.
Aparatura modernă te ajută sa economisesti energie si bani. Nu am plita cu inductie, desi mi-as dori, nu am nici centrala proprie si stiu ca facturile platite sunt prea mari pentru caldura pe care o primesc la bloc. Incerc sa economisesc in alte moduri, gatesc mult in casa, evit risipa alimentară, folosesc becuri cu LED
Diana, fiecare gest mic poate face diferența! Atenția ta pentru evitarea risipei este tot o formă de respect pentru resurse. Îți mulțumesc pentru mesajul tău!
Am citit cândva că toate aparatele din casă care au led roșu consumă curent electric, așa că eu m-am obișnuit să scot toate încărcătoarele din priză când nu le folosesc.
Alex, mă bucur că ești atent la detalii. Pentru că acțiunile tale, ale mele, ale fiecărui membru al comunității fac diferența.