Meniu Închide

Îndreptar de reguli estivale (pentru familiile cu copii)

Soarele face parte din viața noastră, însă depinde de noi să hotărâm granița dintre avantajele și dezavantajele lui. Deoarece sezonul estival a început, iar vacanțele de familie sunt intens așteptate, mi-am dat seama că alte noi recomandări și sfaturi de natură medicală (în completarea celor de aici) ar fi binevenite, în special tinerilor părinți.

Plecând de la premiza că „ce-i prea mult strică”, cei mai mulți părinților admit că expunerea excesivă la soare este periculoasă pentru familie și, în special, pentru copii. Dar ce înțelege fiecare prin prea mult?

sursă
sursă

Un medic pediatru responsabil va recomanda evitarea expunerii prelungite la soare, cu atât mai mult expunerea pe plajă a copiilor mai mici de 2-3 ani. De ce nu sunt necesare băile de soare prea lungi? Se știe că, pentru a se sintetiza cantitatea zilnică necesară de vitamina D (necesară fixării calciului), sunt suficiente 10 minute de stat la soare. Iar dacă ar fi să vorbim despre aerosoli marini și beneficiile acestora, trebuie să aveți în vedere că se recomandă să se facă dimineața, până în ora 9.00, și seara, la apus. Astfel că, după orele 9.00 – 10.00, nici un copil nu ar trebui sa mai rămână pe plajă.

Dacă părinții iubitori de soare și nisip, își petrec toată ziua pe plajă (pentru că, în majoritatea cazurilor, sejurul nu durează decât o săptămână și ar fi păcat să nu profite din plin, nu?), copiii ar trebui feriți de soarele nociv prin orice modalitate, pentru că ei sunt mult mai vulnerabili. În plus, briza și apa mării oferă un fals confort pielii celor mici, în timpul expunerii la soare, astfel că arsurile nu se simt decât atunci când pielea e deja grav afectată. Pe lângă durere, apare febra și deshidratarea, extrem de periculoase în cazul bebelușilor.

Statisticile spun că, mai mult de jumătate din perioada de expunere la soare din viața unui individ, are loc în copilărie. Tot atunci se declanșează și alergiile solare, care se manifestă prin erupții cutanate, prurit și fotosensibilizare. Nu mai vorbesc de riscul celor care suferă arsuri solare, în copilărie, de a dezvolta cancer de piele mai târziu (cu toții am auzit de cea mai agresivă formă de cancer a pielii – melanomul).

Și atunci, de ce să lăsăm copiilor noștri drept „bagaj de viață” o piele „arsă lângă un castel de nisip”, sensibilizată, predispusă la alergii și traumatizată?

Înainte de a pleca pe plajă sau la locul de joacă, treceți privirea peste câteva reguli estivale de bun-simț:

  • Bebelușii mai mici de șase luni nu ar trebui să stea deloc în soarele direct al verii.
  • Se impune acoperirea cu pălărie/șapcă și haine deschise la culoare,  iar desfășurarea activităților, pe cât posibil, la umbră (din păcate, cele mai multe locuri de joacă amenajate în cartiere, sunt în bătaia directă a soarelui). Dacă distanța și timpul permit, ieșirile ar trebui făcute în parcuri care beneficiază de umbra deasă a copacilor.

    sursă
    sursă
  • Se impune aplicarea unei lotiuni/creme/spray de protecție (minim 15 SPF, ideal 30 SPF), cu filtre minerale (în defavoarea celor chimice), pentru că substanțele active nu se absorb în piele, ci rămân la suprafață, ca o peliculă albă. Dacă totuși, acest aspect estetic este deranjant și se optează pentru produsele cu filtre chimice, atunci e important să se știe că aplicarea se face cu 30 de minute înainte de expunerea la soare. Important pentru orice tip de protectie: repetarea aplicării e necesară la fiecare două ore (pentru că intervine transpirația, folosirea șervețelelor) sau imediat după ieșirea din mare/piscină.
  • Atenție! Dermatologii recomandă folosirea produselor din game dermatocosmetice (produse cu actiune terapeutică), nu cosmetice de masă! Produsele dermatocosmetice sunt ceva mai scumpe, tocmai pentru că sunt lipsite de conservanți, coloranți, parfumuri și alte substanțe care ar putea sensibiliza și mai mult pielea, dar pe care le găsim din belșug în cosmeticele de masă („de la tarabă”).
  • Specialiștii ne sfătuiesc să nu folosim două veri la rând același flacon (chiar dacă se afla în termenul de valabilitate), pentru că, în timp, substanțele active își pierd din proprietăți. Dacă, totuși, flaconul deschis anul trecut este aproape plin, recomand să fie folosit de alți membri ai familiei, astfel încât copiii să folosească un flacon nou. Nu este absolut nici o problemă ca, un produs destinat copiilor, să fie folosit și de adulți, gradul de protecție este același.

    sursă
    sursă
  • Produsele care conțin filtrele minerale, dioxid de titan sau oxid de zinc, oferă atât protecție UVB, cât și UVA. Se impune să cunoaștem faptul că, radiațiile UVB (B – burn) sunt oprite de îmbrăcăminte, umbrele, sticlă sau nori, fiind cele care „bronzează” si care produc arsuri la suprafața pielii. Însă radiațiile UVA (A – aging) pătrund atât prin textile, cât și prin nori sau sticlă, pereții construcțiilor fiind singurii care protejează împotriva lor. La radiații UVA suntem expuși tot timpul anului, tot timpul zilei, indiferent de vreme sau anotimp; ele pătrund în piele, până în profunzimea dermului, fiind responsabile de îmbătrânirea celulară, hiperpigmentare, fotosensibilizare și alergii. Pont: SPF (Sun Protection Factor) se referă la radiatiile UVB , iar PPD (Persistent Pigment Darkening) se refera la radiatiile UVA.
  • Gelul de Aloe Vera este cel mai bun produs „aftersun”, el nu trebuie să lipsească din trusa medicală a familiei. E ideal pentru arsuri sau răni. Are un efect răcoritor, dar mai ales, reparator, hidratant și cicatrizant. În completarea acțiunii lui, se poate folosi, în caz de arsuri, unguentul de gălbenele sau cătină, cu efect cicatrizant și emolient.

    667
    sursă
  • Apa termală nu ar trebui, de asemenea, să lipsească din rucsac. Pe lângă efectul minunat de răcorire, hidratează și calmează pielea înroșită, datorită mineralelor conținute. În caz de leziuni, are un ușor efect antiinflamator și regenerant celular.
  • Hidratarea sau alăptarea (acolo unde este cazul) e esențială în sezonul cald, indiferent dacă expunem sau nu copilul la soare. Pentru bebelușii mai mari de 6 luni (la care s-a inceput diversificarea) se recomanda o alimentatie bazată mai mult pe supe și semisolide.
  • În caz de insolație, nu se administrează nici un medicament! Reamintesc că administrarea de aspirină sub 16 ani este interzisă! Se scade temperatura corpului cu comprese reci sau împachetări în textile ude (nu cu medicamente antipiretice, de tipul paracetamolului), se face repaus la umbră și se administrează lichide reci sau călduțe; de preferat băuturi cu săruri minerale pentru refacerea echilibrului hidroelectrolitic. De exemplu, purtați în geanta de drum, pliculețe de Humana (pentru copii) sau Prolyte (pentru adulti), care se prepară cu apa, nu au cel mai grozav gust, dar vă pot pune pe picioare într-un timp scurt.
  • Atenție la fotosensibilizarea indusă de diferite medicamente sau plante! Evitați expunerea imediată la soare dacă ați utilizat produse, pe bază de tei, morcov sau sunătoare.

La final, dați-mi voie să termin articolul într-o notă amuzantă.
Vară plăcută să avem!

sursă
sursă
(Visited 265 times, 1 visits today)
Posted in Cutia cu pereți de cer

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.