Meniu Închide

Melatonina și smartphone-ul

Printre numeroasele articole primite pe e-mail, primul care mi-a atras atenția în dimineața asta a fost cel de pe Digipedia (găsești articolul aici). Toți avem acest obicei, nu tocmai benefic, de a citi seara pe smartphone înainte de culcare ultimele noutăți. Fie mai aruncăm un ochi pe rețelele de socializare, fie răsfoim site-urile de știri sau mai parcurgem un nivel la jocul preferat, acest „tic modern” însoțește tot mai multe familii.
Numai că lumina pe care o emană aceste dispozitive intervine în procesul de sinteză al melatoninei.

Ce este melatonina?

Melatonina este acel hormon sintetizat în timpul nopții de glanda pineală, cu rol important în reglarea ritmului circadian, a presiunii sancvine, a temperaturii corpului și chiar a nivelului de glucoză din sânge.

sursă
sursă

Descoperită în 1958, melatonina a fost denumită și „hormonul tinereții„, deoarece intervine în buna funcționare a sistemului endocrin (stimulând eliberarea hormonilor sexuali feminini), ajută la creșterea sistemului imunitar (determinând sinteza de citokine) și are efect puternic antioxidant (reacționând cu radicalii liberi de la nivelul tuturor celulelor organismului).

Surse naturale

Există unele alimente care, atunci când sunt consumate seara, pot influența pozitiv secteția de melatonină. Dintre acestea, ar fi bine să le rețineți pe cele mai importante:

  1. ananas
  2. banană
  3. portocală
  4. orez
  5. roșii

Fac o paranteză: a nu se înțelege că, dacă mâncăm unele dintre aceste alimente seara, contracarăm efectele nocive ale luminii produse de dispozitivele mobile. Așadar, nu vom butona telefonul înainte de culcare mușcând în același timp dintr-o portocală :).

melatonina si smartphone-ul
sursă

Cea mai potrivită oră de culcare

Secreția de melatonină este maximă în jurul orelor 22.00 – 02.00, dar orice sursă de iluminat artificial poate inhiba acest proces. Deci intră în discuție și veioza din cameră sau televizorul de pe perete.

Dacă ne amintim de călugării centenari Tao și Shaolin, aceștia se culcau imediat după apusul soarelui și se trezeau dimineața devreme, disciplina aceasta (asociată cu o dietă vegetariană) ducându-i la vârste înaintate.

Revenind la smartphone-uri și ceasul nostru biologic, recomandările specialiștilor ar fi să lucrăm la tentația de a tasta / citi până adormim și să ne acordăm cel puțin 6 ore de somn în condiții optime.

 

(Visited 192 times, 1 visits today)
Posted in Cutia cu pereți de cer, D'ale farmacistului

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.