Începuturile
Multe persoane verticale, cu influenţă socială pozitivă şi cu poveşti frumoase de rostit au părăsit balta toxică a televiziunii sau cupola irespirabilă a corporațiilor şi s-au mutat în online unde şi-au consolidat brandul personal, demascându-şi naturaleţea şi devenind promotori ai unor noi atitudini sociale mult mai sănătoase.
Cei mai mulţi dintre ei au ales blogul (și mai nou, vlogul) personal ca prim punct de întâlnire cu a lor (mai mică sau mai mare) comunitate. Prin intermediul online-ului aceștia au reușit să creeze trenduri în comunicare, transformând mulți cititori pasivi de bloguri în persoane implicate și motivate ale comunităților create, fie că vorbim de sfera de travel, fashion sau urban, de campanii sociale, de protecția mediului, de parenting sau de educație medicală (și lista continuă).
Adunările generale
Ulterior, cum era firesc, cei mai iscusiţi utilizatori de internet şi social media au simţit schimbările care prindeau contur prin intermediul acestor noi tipuri de marketing și comunicare și au sprijinit primele conferințe și evenimente „offline” la care au fost puși față în față vocile din spatele blogurilor, cititorii acestora şi specialiști din domeniul IT, reprezentanții ai agențiilor de publicitate, oameni de comunicare, antreprenori. Efectul imediat al acestor întâlniri a fost unul de creștere frumoasă și de conturare al unei comunități de bloggeri autentici.
Hop! și eu
Undeva în acest val de creştere a apărut şi blogul meu : mai întîi ca un instrument personal de colecţionare a amintirilor din proaspăta etapă de părinte, apoi ca un mod de socializare cu alte mămici, pentru ca pe parcurs să se transforme din hobby într-o activitate adiacentă jobului. Bineînţeles că la originile mele adolescentine 🙂 am avut şi experienţe lirice pe care le-am pus în sertar în pragul maturităţii. Însă întâlnirea cu fiica mea m-a făcut să redescopăr bucuria vorbelor scrise, aşa că această coală interminabilă de scris, pe care am numit-o iniţial „Cutia cu pereţi de cer” şi care s-a transformat ulterior în CatincaVlad.ro, a devenit un micuţ blog de parenting. (Ştiu, sună a etichetare sofisticată, mai ales că dorinţa mea cu acest blog nu e de a da sfaturi sau de a şablona frumoasa meserie de părinte, ci de a împărtăşi poveştile noastre celor care au ajuns la acelaşi episod al vieţii de familie.) Nişarea blogului meu ca unul de parenting s-a produs firesc şi datorită profilului de cititor care a ajuns pe blog și care mi-a transmis feedback.
Dacă dai „sfaturi de crescut copii” ești blogger?
În ultimul timp am observat că se discută cu antipatie, în cercuri din ce în ce mai mari, despre „moda blogurilor de parenting” şi despre specialiştii care spun/impun cum ar trebui crescuţi copiii zilelor noastre. Este adevărat că oricine poate scrie sfaturi și reguli pe care să le promoveze prin intermediul propriului site, reușind să creeze uneori și valuri de reacții pe rețelele de socializare. Intoxicație se poate face prin copy-paste sau prin titluri senzaționale, însă nu cred că un blogger adevărat (oricât de mult și-ar dori să educe) s-ar defini prin prisma cititorilor de senzațional. Informațiile calitative conectează întotdeauna oameni calitativi.
Cum facem însă diferența între un blog bun și unul de duzină?
Eu consider că autenticitatea unui blog și prospețimea cuvintelor sunt cele care fac diferența între așa-numiții specialiști (de parenting) și bloggerii onești. Așa cum direcția în care navigăm pe internet este aproape în totalitate decizia noastră, ocolind sau nu capcanele virtuale, tot așa și alegerea blogurilor pe care le citim ne aparține. Limbajul, umorul, veridicitatea informațiilor scrise, colecțiile inedite de imagini, calitatea clipurile realizate și noutățile oferite de autor creează stilul caracteristic al acelui blog care poate influența decizia cititorului de a-și începe dimineața printre paginile blogului, de a fi reper în alegerile unor destinații de vacanță cu familia sau de a inspira în legătură cu pregătirea prânzului pentru cei mai mofturoși copii, de exemplu :).
Rețeta (succesului ?!?!)

Pentru a doua oară consecutiv m-am înscris la Social Media for Parents, evenimentul care evidențiază segmentul de blogging dedicat părinților din România (și nu numai). Este un eveniment cu tradiție care sprijină comunitatea online, inspiră, informează și promovează oamenii frumoși din social media.
Ajuns la a patra ediție, Social Media for Parents va avea în acest an pe 20 iulie 2016 la Hotel Caro Parc București, de la ora 9.00, tot datorită eforturilor depuse de echipa Evensys.
Vă punctez câteva din temele care vor fi dezbătute la conferință (și despre care vă voi povesti în curând):
• Cum să creezi o comunitate online
• Ce beneficii poți obține de pe urma blogului de parenting
• Care sunt cele mai noi tendințe și instrumente din social media
• Cum să te conectezi cu brandurile
• Care este comunitatea mămicilor-bloggerițe din Romania
Programul evenimentului îl puteți găsi aici.
De asemenea, dacă doriți să urmăriți evenimentul aveți posibilitatea de a-l vedea live chiar de aici, de pe blog.
Vă las mai jos amintiri din ediția trecută 🙂


Pingback:Iulie fără Social Media for Parents ? - Catinca Vlad