Meniu Închide

Pacientul român: grăbit și neîncrezător

sursă
sursă
[„Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea” – Hipocrate] 

Gustările multicalorice de la birou, comunitatea și viața virtuală acaparantă, captivitatea infernală a traficului (mai ales în capitală), shoppingul promovat agresiv (sub toate formele lui), mediocritatea tabloidelor și a televiziunilor, toate aruncă omul modern înapoi în timp, în așteptarea unui nou Hipocrate, care să-l oprească din goana nebună și să-l determine să reflecteze asupra echilibrului său cu natura

La toate aceste aspecte se adaugă însă unul, pe cât de grav, pe atât de greu de remediat: pierderea încrederii în sistemul sanitar și în specialiștii lui. Prin prisma profesiei mele, întâlnesc zilnic pacienți cărora timpul le-a declarat război, care au încetat să mai respire în afara profesiei. Aceștia sunt roboți ai unei societăți care promovează otrăvitor de mult false priorități. 


Mi se întâmplă de multe ori în farmacie să nu reușesc să îmi termin indicațiile terapeutice pentru că pacientul pleacă grăbit din farmacie. Probabil se gândește că și așa a pierdut destul timp așteptând la o coadă de 3-4 persoane pentru a-și cumpăra un banal paracetamol, pe care îl știe și îl înghite de ani de zile. De ce ar mai avea nevoie de informații suplimentare și consiliere? 

Nu-i trebuie lui analize de sânge sau antibiograme, ecografii și vizite la specialiști.
Și ce dacă alunița de pe spate a început să crească, atâta timp cât nu îl incomodează prea tare… 

[„Poți descoperi câteodată ceea ce nu cauți – Alexandre Fleming] 

Și palpitațiile din ultima perioadă vor trece – stresul e de vină, tensiunea e puțin cam mare, poate e de la cafea (a abuzat în ultimul timp) sau… poate nu e bun tensiometru luat de soție din supermarket (deh! la reducere).
Iar toată moda asta cu omega 3-6-9 (toți colegii de birou înghit așa ceva) e o formă de marketing manipulator – nu-i trebuie lui ulei de pește. Bunicii și părinții au mâncat șuncă cu ceapă toată viața și n-au avut colesterolul mare.

[„Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitate fizică” – Hipocrate] 

Ca să nu mai amintească de imunitate: auzi, echinaceea, gheara pisicii, zinc – bani aruncați pe geam. Atâția ani a ținut „virușii” la distanță cu o cană fierbinte de ceai cu miere și lămâie și un paracetamol. (Notă explicativă 1: la om se transmit „virusurile”, pe când „virușii” se transmit doar pe internet. Notă explicativă 2: mierea la temperaturi de peste 40° devine toxica, iar vitamina C este distrusă de căldură, astfel că, în cana de ceai fierbinte cu miere și lămâie nu prea mai avem beneficii). 

Ce contează că tusea nu mai trece de trei săptămâni? La un moment dat va scăpa de ea fără să-și mai bată capul cu programări la medic, timp pierdut la ușa cabinetului și rețete kilometrice cu medicamente scumpe.
Și, în plus, jurnaliștii vorbesc mereu de afacerile medicilor cu farmaciștii și înțelegerile pe care le au aceștia cu distribuitorii de medicamente – de ce să le dea șansa să se îmbogățească și din buzunarul lui?

[„Cel mai bun doctor oferă întotdeauna cât mai puține medicamente ” – Benjamin Franklin] 

Este adevărat că pădurea nu ar fi pădure, dacă nu ar avea și uscăciuni, dar haideți să acordăm vot de încredere acelor specialiști care chiar își practică meseria cu devotament înainte de toate.

Repercursiunile pe care le simt eu (ca susținător al actului medical, dar mai ales ca mamă) ale acestei atitudini de îndepărtare și ignorare a prevenției și, totodată, al diagnosticării timpurii se îndreaptă pe termen lung asupra generațiilor viitoare. Copiii noștri pe care astăzi refuzăm să îi vaccinăm, dând crezare vedetelor care strigă pe toate canalele media (detalii despre falsificarea cercetărilor științifice referitoare la legătura vaccinului ROR cu autismul), vor avea cel mai mult de suferit.
Părinții de azi nu mai pun accent pe disciplina medicală și alimentară, adultul de mâine pierzând aceste principii profilactice. 

[„Să îți dorești să fii sănătos este o parte din sănătate” – Seneca]
[„Dacă tu nu ești pregătit să îți schimbi viața, medicul nu te poate ajuta” – Hipocrate] 

(Visited 181 times, 1 visits today)
Posted in Cutia cu pereți de cer

Articole similare

3 Comments

  1. Pingback:SECOMpedia este despre educație - Catinca Vlad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.