Meniu Închide

Păduchii în zilele noastre

Eram studentă în ultimul an și abia începusem perioada de practică, când am trăit, pentru prima dată, spaima de a mă fi pricopsit cu păduchi.

Amintindu-mi acum, povestea capătă nuanțe comice, dar în acel moment am avut, cu siguranță, temeri mari alimentate de poveștile din copilărie, cu colegi tunși scurt și spălați cu gaz. 

Ce s-a întâmplat mai exact? Ca proaspăt referent, dornic de afirmare și învățare, mă implicăm (atât cât îmi permiteau conștiințele teoretice din facultate) în orice problemă care apărea în farmacie. Prezența în oficină era o condiție necesară pentru a putea observa și „fura” abilități practice de la colegii farmaciști. Într-o după-amiază, una dintre pacientele care aștepta la coadă, mă zărește în apropierea spațiului de confidențialitate și se îndreaptă agitată spre mine, sperând să obțină mai repede un sfat.

– Vreau să vă spun ceva la ureche! Se poate?

Puțin surprinsă, dar dornică să ajut cu un sfat, încuvintez că se poate apropia pentru a-mi șopti problema.

– Mi-e destul de rușine, dar cred că am păduchi! Sunt disperată! Dacă ați știi că eu mă spăl în fiecare seară pe par, sunt mereu atentă la igiena personală! Nu știu ce s-a întâmplat!

În acea clipă, m-am blocat, realizând că părul ei lung, despletit și frumos tapat mi-a atins umărul. Pentru câteva secunde, panica a pus stăpânire și pe mine (lipsa de experiență practică a fost evidentă în gestionarea incipientă a acestei situații). Apoi am făcut un pas lateral, încercând să obțin mai multe informații de la pacientă. Rezolvarea, bineînțeles ca era destul de ușoară, lipsa de informare era, de fapt, un inamic puternic.

Șamponul sau spray-ul Paranix are cele mai eficiente și rapide rezultate când vorbim de musafirii translucizi, cu șase picioare, care se hrănesc din scalpul nostru chiar și de patru ori pe zi.
Fără spălări cu gaz, fără traume și tunsori urâte!

Ce s-a întâmplat cu pacienta mea după acea vizită la farmacie? Probabil că a  scăpat de problema delicată, dacă mi-a urmat instrucțiunile și recomandările. Oricum, în acea farmacie nu s-a mai întors atâta timp cât mi-am desfășurat eu stagiul de practică.

Ce s-a întâmplat cu mine? Nu pot confirma că „am luat păduchi” de la pacienta mea, deoarece, chiar în seara respectivă, am început și eu tratamentul cu șamponul Paranix, repetând administrarea la încă o săptămână distanță. 

Ce am învățat din acea experiență?

  1. Spațiul de confidențialitate din farmacie este special creat pentru a proteja discuția dintre pacient și cadrul medical, fără a fi nevoie să se încalce limita normală de distanță dintre interlocutori și fără a pune în pericol confidențialitatea dialogului. Deci fără discuții șoptite la ureche!
  2. Indiferent de afecțiunea pacientului și de gradul de afectare, empatia și stăpânirea de sine a cadrului medical este obligatorie, pentru a asigura încrederea pacientului și complicați tratamentului.
  3. Deși majoritatea are acces la internet, imaginea copilului „ras în cap” și traumele din copilăria comunistă (dar și după) cu miros de gaz și discriminări din partea colegilor de școală, sunt primele care ne vin în minte atunci când auzim de „paduchi”.
  4. Multe persoane habar nu au că igiena nu are nici o legătură cu transmiterea păduchilor. Din contră, aceștia sunt chiar mai des întâlniti în părul spălat. Principala sursă de contaminare este, de fapt, contactul direct cu părul celui purtător.
  5. Se cunoaște că școala/grădinița este principala sursă de infestare. Dar un adult poate să îi contacteze chiar și la piscină sau la plajă, deoarece păduchii, în contact cu apa, intra într-o stare letargica, până când condițiile de dezvoltare și înmulțire devin din nou prielnice.
  6. Ouăle de păduchi (lindinii) se îndepărtează mult mai greu. Fiecare femela depune cate 10 ouă pe zi, care se fixează la rădăcina firului de păr, astfel că rapiditatea cu care aplicam tratamentul cu Paranix este esențială pentru îndepărtarea definitivă a paduchilor. De asemenea, se impune repetarea tratamentului după 7 zile, pentru siguranță.

Mai jos, găsiți rezultatele alarmante ale celui mai recent studiu făcut printre români.

LocuriLuatPaduchi-150x150 SolutiiPaduchi-150x150 varsta-medie-a-romanilor-in-momentul-contactarii-paduchilor-150x150

 

 

 

(Visited 133 times, 1 visits today)
Posted in Cutia cu pereți de cer

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.