În ultima perioadă, tot mai des se vorbește în presă și Media despre antibiotice și automedicație, despre farmaciști și coduri deontologice, despre rețete și programări la medic. Așa că, voi încerca mai jos să ating fiecare aspect amintit, din perspectiva personală.
Unele dintre cele mai des întâlnite afecțiuni, indiferent de sezon, sunt infecțiile bacteriene cauzate de Mycoplasme. Acestea sunt microorganisme lipsite de perete celular, în locul acestuia având o membrană subțire. Se găsesc peste tot în natură: sol, apă, plante, insecte, om (la acesta colonizează în special mucoasele).
Sunt considerate cele mai simple bacterii, au capacitate de autoreproducere și pot trăi saprofit pe organismele-gazdă sau pot deveni parazite. Acest lucru se întâmplă dacă numărul lor crește excesiv, provocând boli inflamatorii (infecții) la nivelul tractului urogenital sau respirator.
S-a observat că sunt rezistente la antibiotice beta-lactamice (peniciline și cefalosporine), dar sensibile la temperatură crescută, uscăciune, raze UV, antiseptice și unele antibiotice.
Cele mai frecvente infecții sunt produse de speciile Mycoplasma hominis și Ureaplasma urealyticum. Acestea se găsesc în mod normal în tractul genital al multor femei sănătoase, după debutul vieții sexuale. Astfel că, putem concluziona rapid ca factori de risc: existența partenerilor multiplii, igiena deficitară, modificarea pH-ului acid al mucoasei vaginale cu săpunuri alcaline, imunitatea scăzută.
Mycoplasmele pot duce la infectiile urinare (uretrite, pielonefrite, litiază urinară, prostatite-la bărbați) sau sterilitate, atât la femei, cât și la bărbați. Sterilitatea a fost asociată în special cu Ureaplasma urealyticum.
Mycoplasma hominis poate cauza infecții ale trompelor uterine și ale mucoasei uterine. De asemenea, în cazul gravidelor, se pare că este implicată (alături de ale microorganisme) în producerea avortului spontan și al nașterii premature. Din păcate, infecțiile cu Mycoplasme se pot transmite și la făt, direct sau prin placentă, ducând la complicații ca pneumonii, meningite, pericardite.
Altă specie patogenă este Mycoplasma pneumoniae, care nu se găsește în mod normal în mucoasa tractului respirator. Aceasta cauzează infecții respiratorii (pneumonii, faringite, traheobronșite, bronșiolite) și poate persista în tractul respirator chiar și câteva luni după infecție. Se transmite pe cale orală, de la o persoană la altă, în special în sezonul rece și are o perioadă de incubație lungă (1-2 săptămâni). Se consideră că aproximativ 20% din formele de pneumonii sunt cauzate de Mycoplasma pneumoniae.
În cavitatea bucală se găsesc 4 specii de Mycoplasme, care fac însă parte din flora saprofită (M. salivarium, M. faucium, M. orale, M. buccale).
Tot din flora saprofită fac parte și M. fermentas și M. genitalium, care colonizează tractul genital.
Principalul tratament, în cazul speciilor patogene, este antibioterapia. Am văzut deja că Mycoplasmele sunt rezistente la peniciline.
De elecție, în infecții respiratorii este eritromicina, iar durata tratamentului poate ajunge și la trei săptămâni. Ca alternativă se folosește tetraciclina.
În infecții urogenitale cu Mycoplasma hominis, de elecție este tetraciclina (deși studiile arăta o creștere a rezistenței în ultimii ani), cu alternativă clindamicina. În acest caz, tratamenul durează o săptămână.
Rapoartele OMS din ultima perioadă trag un semnal de alarmă referitor la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice și efectele dramatice asupra bolnavilor, în special în cazul unor boli ca diareea, pneumonia și infecțiile de la nivelul tractului urinar.
Cauzele sunt abuzul de antibiotice și automedicatia. Prin utilizare excesivă a antibioticelor, flora bacteriană se obișnuiește cu antibioticul, adaptandu-se și dezvoltând rezistență. Astfel că, în tot mai multe cazuri tratamentul devine ineficient, perioada de convalescență a pacientului se prelungește, iar viața îi este pusă în pericol.
Recomandarea mea este de a cere întotdeauna sfatul medicului sau (în situația în care acesta nu este disponibil) sfatul farmacistului. Nu vă administrați haotic antibiotice sau alte medicamente! Farmaciștii vă vor oferi cele mai bune sfaturi și vă vor îndruma către cei mai buni medici. Ascultați-i cu răbdare! Din păcate, tot mai mulți pacienți se revoltă când doamnele farmaciste refuză să elibereze ”niște amoxiciline” fără rețetă și le pun la zid pe motiv că se îmbogățesc pe spinarea lor. Ei nu realizează că propria inconștiență, lipsa timpului, lipsa resurselor sau ignoranța, produc mutații la nivel genetic, cu care medicina de multe ori nu poate ține pasul.
O altă problemă cu care se confruntă toată lumea, dar care devine mult mai greu de suportat vara, este retenția de apă. Știm cu toții cât de supărătoare este (atât estetic, cât și psihic) senzația de picioare umflate sau „grele”. Cauzele sunt de cele mai multe ori multiple: lipsa mișcării, dezechilibrele hormonale, anticoncepționalele, dieta nepotrivită, afecțiunile aparatului renal, medicația pentru bolile cronice și lista poate continuă. Toate acestea duc la suprasolicitarea organismului, acumularea de toxine, balonare și disconfort, creștere în greutate, oboseală.
Zdrovit vine în întâmpinarea celor care au astfel de probleme și aduce în farmacii produsul Apuretin. Produsul conține o combinație naturală cu efect complex: efect antioxidant la nivel celular prin extractul de afin american, tonic general și reglator al apetitului prin oțetul de mere, excelent diuretic prin extractul de urzică, mineralizant prin zinc ( important în imunitate, acuitate vizuală, sinteză de hormoni).
Acest supliment se administrează o singură dată pe zi, cu apă. Datorință compoziției naturale nu interacționează cu alte medicamente și nu influențează efectul anticoncepționalelor orale (chiar se recomandă administrarea lor concomitent).