Fac parte din generația copiilor pentru care spanacul reprezenta acel ingredient (uneori verde, alteori brun – în funcție de culorile și calitatea televizorului) pe care Popeye îl scotea din miraculoasa lui cutie de metal, înainte de orice confruntare grea cu Bluto.
Mult timp am păstrat această imagine: de super-aliment, de cocktail hrănitor pentru mușchi, fără să încerc să înțeleg sursa acestui aliment păstrat de marinar în zeci de conserve (în așa fel încât să îi ajungă câte una-două pe episod). 🙂
Primul moment pe care mi-l amintesc, în care mama mi-a pus în farfurie spanac gătit cu orez la cuptor, nu a trezit în mine reacții prea puternice. Mai ales că mama i-a făcut introducerea tipică pe care o folosește un părinte atunci când vrea să se asigure că al său copil mănâncă tot din farfurie: „Uite, mami, spanac de care mănâncă și Popeye ca să aibă mușchi!”
Gustul comun de „verdeață” al spanacului, mai ales pentru mine, care am avut ocazia să mănânc acasă la bunica mâncăruri cu ștevie și urzici, a făcut să estompeze puțin farmecul serialului de desene animate.
Cu timpul am înțeles că secretul cutiei cu spanac pitită în buzunarul de la piept al marinarului, era de fapt conținutul de fier al frunzelor. Asta însă nu îl scotea din categoria alimentelor comune, neinteresante gustativ, mai ales pentru niște copii.
Anii au trecut (și în realitate, ca și în poveste), copilul de ieri are azi, la rândul lui, copii, iar spanacul a început din nou să se așeze în fața reflectoarelor.
Ca orice părinte, fac liste cu alimente pe care îmi doresc să le introduc în meniul săptămânal al copilului meu: unul pentru conținutul în vitamine, altul ca sursă de Omega 3, unul pentru aportul proteic calitativ , altul pentru calciu si lista continuă. Și așa ajung să mă întorc la verdețurile copilăriei mele și să înțeleg motivele pentru care mama și bunica ne puneau pe masă hrană colorată, din grădina noastră.
Personal, am avut noroc ca micuța mea Maria să primească fără rezerve spanacul în alimentație, la momentul diversificării. De atunci, au existat puține momente în care să îl refuze. Cu toate astea, din dorința mea de a crește frecvența consumului de alimente sănătoase în familie, m-am gândit să abordez ingredientele comune într-un mod cât mai atractiv pentru toți membrii.
Și luând exemplul spanacului, am deschis weekendul trecut fix la pagina de rețete de tarte.
Cum vă sună tartă cu spanac? Sau smoothie cu spanac? Vă spun doar că gustul de verdeață poate fii acoperit atât de bine, încât cei mici și mofturoși să nu refuze nici o porție.
Ingredientul de bază a fost spanacul bio, pe care l-am primit din grădina prietenilor.
Iată lista completă de ingrediente (pentru o tartă cu diametru de 20 cm):
Compoziția
– un pumn de frunze de spanac (scufundate în apă clocotită și lăsate la scurs)
– câteva felii groase de telemea sau orice altă brânză vă este pe plac (eu am folosit cașcavalul afumat din satul bunicilor)
– câteva bucățele de bacon
– amestec de condimente (busuioc, sare, piper)
– un ou pentru legarea compoziției
Aluatul de tartă
– 125 g făină albă
– 70 g de unt rece
– puțin lapte
– 1 gălbenuș
– sare
Mod de preparare:
Untul rece, tăiat cubulețe, se frământă cu făina, până se obține o textură asemănătoare nisipului umed. Se adaugă apoi gălbenușul, sarea și laptele, atât cât e nevoie pentru a obține un aluat de consistență potrivită ce se poate întinde cu ușurință pe pereții tăvii (mie mi-au fost suficienți 20 mL de lapte).
Aluatul obținut se lasă 30 de minute la frigider, timp în care se pregătește umplutura. Spanacul deja stors, se mărunțește și se amestecă cu celelalte ingrediente.
După ce aluatul a stat la frigider, se pune în cuptorul încins (la170° C) pentru a se rumeni puțin (aproape 10 min), apoi se lasă să se răcească, se adaugă compoziția, iar deasupra eu am pus câteva fâșii de aluat ce mi-au rămas după întinderea în tavă. La final, tarta se mai pune la cuptor câteva minute (eu am ținut-o 15 min), pentru a se coace și compoziția.
Aveți mai jos și un montaj, ca să vă faceți o idee despre gustarea noastră de la micul dejun:
Spanacul se poate folosi în foarte multe combinații, chiar și sub formă de băutură răcoritoare (mai ales pentru zilele de cuptor ce vor veni).
Noi am încercat o combinație plecând de la cea mai simplă variantă de smoothie: lapte + banană, peste care am adăugat câteva frunzulițe proaspete de spanac.
Gustul de spanac e perfect mascat, nefiind nevoie de alte corecții. Eu am folosit laptele de migdale pentru acest smoothie, dar se poate folosi orice altă variantă de lapte.
Bineînteles că se pot face multe variante de băuturi proteice potrivite pentru sezonul de vară, totul se rezumă la imaginația fiecăruia.
O altă variantă de băutură imunizantă găsiți aici.
Pentru următorul sfârșit de săptămână vă provoc la o porție de salată cu spanac și căpșuni, ce părere aveti? 🙂
nici eu nu le am cu spanacul dar da, dacă găsești o metodă să-l pierzi printr-o compoziție, îl mănânc 😀 app arată f bine 🙂