M-a pasionat mereu ramura biologiei și toate „derivatele” acestei științe, pentru că biologia este despre noi și despre natură, despre ceea ce primim și ceea ce înapoiem, despre echilibru și ciclicitate, despre complexitate în simplitate și invers.
Despre asta vorbește și proiectul SECOMpedia.
Înainte de a ne eticheta cu un nume, cu cifre sau cu o profesie ar trebui să ne repoziționăm în simplitatea naturii. De generații întregi ne depărtăm de ea, ne automatizăm și ne ghemuim sufletul în fața șabloanelor. Ne amintește corpul uneori că sănătatea este la celălalt capăt al listei noastre de priorități, dar nu reducem prea tare viteza, pentru că, nu-i așa, timpul înseamnă bani. Iar banii aduc oportunități și ascensiune.
Dacă ar fi să creionăm tipologia adultului din zilele noastre, cu siguranță am folosi cel puțin două caracteristici din partea stângă a imaginii – în total dezacord cu ceea ce se găsește în partea dreaptă:
Există aceste diferențe mari între dorințele părinților și realitatea în care sunt prinși.
Aceștia cad în capcana de a ignora că cea mai bună oglindă a propriilor copii sunt chiar ei, cu trăirle lor, cu traumele lor, cu bucuriile și reușitele lor. Pănă când părinții nu își vor lăsa rucsacul greu cu trăiri epuizante din propria copilărie și nu se vor împăca cu acestea, acceptându-le așa cum au fost, nu vor putea fi modele pentru cei mici.
Astfel, părinții sunt primii încurajați să se întoarcă la natură, la echilibru și la liniște pentru a putea pune în brațele copiilor lor un bagaj sănătos și frumos colorat despre adevăratele valori ale vieții.
Fericirea se învață din copilărie
De când intru pe ușa casei mâinile grele de rutină se deschid nerăbdătoare în fața copilului meu și se hrănesc din îmbrățișarea noastră jucăușă. Intimitatea familiei și momentele grozave de empatie și de conectare ne conturează pe fiecare dintre noi, pe mine ca adult – părinte începător, pe ea ca viitor adult încrezător.
Declarațiile Măriucăi pe care ni le dăruiește spontan: „Ce punos e să mâncăm în familie!„, „Pumușica mea, te iubesc!„, „Ești supărată? Hai că îți dau un pupic să îți treacă!„, „Eu sunt prietena ta, cum să mă supăr pe tine?„; îmbrățisările acelea cu bătăile ritmice pe spate însoțite de îmbărbătările ei „Gata! Gata! Ia puțimă iubire!” ne dau curaj nouă ca părinți că suntem pe drumul (nostru) cel bun.
Toate aceste trăiri simple și autentice dintre noi ne confirmă nevoia satisfăcută de singuranță și apartenență. Iar de aici la fericire nu mai este decât jumătate de pas. 🙂
Sănătatea se învață din copilărie
Tatălui meu sportul i-a schimbat viața. Și acest lucru ni l-a transmis și nouă încă de la început copilăriei. Își amintesc cei dragi că tata mă purta vesel cu el, instructor fiind, în sala de antrenamente, fără să știe că ceea ce făcea el era o formă minunată de atașament parental, pentru că se conecta la nevoia mea de model, de mentor, dar și la nevoia de joacă și de manifestare a depozitului de energie. El mi-a dăruit cel mai frumos argument pentru decizia de a face sport din copilarie: prin sport îți educi corpul să fie sănătos. Această motivație și anii de susținere din partea lui mă fac să fiu responsabilă, acum că sunt și eu părinte, de cum va percepe fiica mea sănătatea.
Sănătatea = informație + responsabilitate + echilibru
Cele cinci enciclopedii pentru copii lansate de Secom sunt o ocazie foarte bună pentru părinți și copii de a petrece timp împreună, de a-i deconecta pentru câteva momente (și pe unii și pe alții) de la bruiajul digital, de a satisface nevoia de cunoaștere a celor mici despre sănătatea corpului lor, de a le provoca atenția si intuiția în cele câteva jocuri propuse de autori. Noțiunile sunt accesibile chiar și pentru un copil de 2-3 anișori.
De exemplu, după ce am parcurs cu Maria enciclopedia despre „Calciu, magneziu, zinc și alți prieteni ai oaselor” am surprins-o povestindu-i tatălui ei motivele spălatului regulat pe dinți, dar și arătându-i (cu o reprezentație haioasă-foc) poziția corectă a coloanei vertebrale în mers sau pe scaun.
Dacă v-am făcut curioși, vă las mai jos câteva poze:
Celelalte enciclopedii (pe care le puteți primi gratuit la un produs din gama de pediatrie Secom) sunt la fel de interesante ca și cea despre care vă povesteam mai sus:
- Sistemul imunitar în luptă cu musafirii nepoftiți
- Creierul, o mașinărie incredibilă
- Probioticele și prebioticele, supereroii stomacului meu
- Fierul, aliatul meu pentru o sănătate de fier
Evenimentul de lansare a celor 5 enciclopedii a avut loc săptămâna trecuta, pe 19 octombrie, într-o locație care s-a potrivit la fix cu mesajul proiectului SECOMpedia, la Orășelul Cunoașterii. Pe lista invitaților s-au aflat și două nume importante din lumea medicală: dna. dr. Valeria Herdea și psihologul clinician Gáspár György. Fiecare a dăruit sfaturi prețioase, naturale și de bun simț pe care ar trebui să le aplice orice părinte preocupat de dezvotarea sănătoasă a copilului său. (Mai multe detalii despre discursurile celor doi invitați găsiți în articolele scrise de Elena, de Roxana și de Carmen).
Pingback:Sindromul intestinului iritabil - Maratonul de sănătate - Catinca Vlad