Meniu Închide

Te port cu drag și te îmbrățișez cât toată lumea !

Eu am fost un copil iubit și purtat. Au trecut aproape 30 de ani de atunci, dar îmi sunt vii clipele în care mă cuibăream în brațele părinților sau ale bunicilor. Și nu mă agăț de zecile de poze brodate alb-negru când spun asta, ci de personalitatea mea și de moștenirea mea emoțională, pe care o port în suflet și o dăruiesc astăzi copilului meu.

În anii ’80, habar n-aveau mama și tata că existau sisteme de purtare ergonomice. Socialismul le adusese în vitrina cenușie a magazinelor de provincie cărucioare și lapte praf. Tot ce se întâmpla dincolo de granița frumoasei noastre republici, era tradus și „cosmetizat” înainte de a ajunge la marea clasă muncitoare.
Cu toate astea, părinții mei m-au purtat în brațe, așa cum au putut. Mi-au dăruit siguranța de care aveam inconștient nevoie la acea vârstă. Copilăria mea nu a fost tulburată de stridentul „se-nvață în brațe” sau „las-o să plângă”. Fie că am fost ținută la piept de mama, prinsă de gâtul tatălui, îmbrățișată de mătuși și veri sau purtată peste raniță, în spate, de bunica cea mărunțică până în vârf de munte, în toată copilăria mea nu am simțit fiorul de a nu fi luată și purtată în brațe. Repet, în condițiile în care atunci nu se auzise de „minuni” care să vină în sprijinul părinților și al copiilor.

De 2 ani sunt și eu părinte, iar bucuria de a-mi ține în brațe copilul îmi pare că mă face din ce în ce mai frumoasă – exact așa cum mi-o amintesc și eu pe mama la început de drum sau pe tata la prima noastră îmbrățișare. Cu imaginile lor în suflet, iau fiecare zi ca pe un nou antrenament în încercarea de a deveni cel mai potrivit părinte pentru copilul meu. Mi-am ținut fetița în brațe, aproape de șoaptele inimii, încă din prima zi și continui să o țin și acum, la peste 11 kilograme ale ei, cu același entuziasm.

Sursă
Sursă

Recunosc că am avut norocul de a avea alături de mine, cel mai special coach ” într-ale purtatului” – joviala Cristina Vancsa de la PufuShop, căreia îi mulțumesc pentru sfaturile sănătoase și răbdarea cu care ne-a înlăturat temerile. Am înțeles că nu e suficient să îți dorești un copil purtat, mai important e să înțelegi ce e babywearing-ul.
A-ți atârna niște curele pe umeri cu etichetă de supermarket, fără să te neliniștească disconfortul pe care ți-l provoacă sau, mai rău, să nu te interesezi dacă din punct de vedere medical copilului tău „atârnă” corect în ele, te transformă intr-un părinte superficial. Consilierea în babywearing este primul lucru care trebuie făcut înainte de a asculta alte sfaturi neavizate. Echipa minunată (de la cel mai mic la cel mai mare) din spatele proiectului PufuShop oferă consiliere oricărei persoane. Nu doar părinții trebuie să înțeleagă importanța purtatului sănătos, ci și bunicii, nașii, prietenii apropiați, moașele, ursitoarele 🙂 , pentru că doar așa se pot schimba mentalități și generații.

Sunt farmacist și afirm cu tristețe că marile lanțuri de farmacii încurajează perpetuarea anormalității prin promovarea unor sisteme neergonomice, deci periculoase, mizând doar pe prețul foarte scăzut al acestora și pe popularitatea unor branduri îndoielnice. De asemenea, din aceleași considerente, cei mai mulți medici pediatri nu sunt deschiși să cunoască și, eventual, să recomande sistemele de purtare, fabricate după norme de siguranță medicală și ecologică, fiindu-le mai simplu să se abțină de la afirmații. (Din experiența proprie, la prima vizită la medic, în primul nostru ianuarie, am fost privită cu suspiciune și întrebată sec: „unde-i aia mică, în sac?” Menționez că aveam și protecția de iarnă peste sistem, de aici probabil și „gluma”.)

De aceea, mă alătur cu entuziasm inițiativei lansate de PufuShop, în încercarea de a încuraja adulții să se informeze corespunzător înainte de a achiziționa un sistem de purtare și să ceară sfaturi doar persoanelor autorizare pentru a putea alege un produs certificat.

Testat și recomandat

Iar la final, pentru că tocmai s-a încheiat săptămâna internațională a babywearing-ului, am hotărât să continui această sărbătoare cu o surpriză pentru voi. Întrucât acest articol este înscris în competiția „Îmbrățișează lumea cu PufuShop”  –  la care premiul este un sistem de purtare, la alegere, din cele aflate în stoc  – am ales să donez premiul (dacă voi reuși să îl câștig) unui cititor. Tot ce aveți de făcut este să dați like acestui articol pe pagina oficială PufuShop, deoarece doar articolul cu cele mai multe aprecieri va fi premiat. Concursul oficial se încheie pe 20 octombrie 2015, urmând ca eu să fac extragerea cititorului norocos în decurs de 2 zile (dacă articolul meu va fi declarat câștigător).

Copii sănătoși și purtați frumos să avem!

(Visited 1.408 times, 1 visits today)
Posted in Colaborări, Meseria de părinte

Articole similare

2 Comments

  1. Pingback:Am început diversificarea - Catinca Vlad

  2. Pingback:Am început diversificarea - Catinca Vlad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.